Rang Undang-Undang Perlindungan Data Peribadi dibentang - Semasa | mStar

Rang Undang-Undang Perlindungan Data Peribadi dibentang

KUALA LUMPUR: Rang Undang-Undang Perlindungan Data Peribadi bagi menjamin kerahsiaan data peribadi seseorang selain memastikan data tersebut tidak disalah gunakan oleh mana-mana pihak tidak bertanggungjawab akan dibentangkan pada sesi persidangan Dewan Rakyat akan datang.

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata di bawah akta itu sebuah Suruhanjaya Perlindungan Data Peribadi akan diwujudkan bagi menyiasat kes penyalahgunaan data peribadi.

Bercakap kepada pemberita di pejabatnya di sini hari ini, beliau berkata kerajaan menerima banyak aduan mengenai penyalahgunaan data peribadi terutamanya bagi menghalang seseorang individu itu mendapat faedah atau hak daripada sesuatu polisi atau program.

Rais berkata di bawah akta itu juga, sesuatu data itu tidak boleh disimpan oleh pihak tertentu untuk tempoh yang lama dan ia mesti dihapuskan setelah tujuan asal penggunaan data itu selesai.

"Dalam undang-undang ini data tidak boleh disimpan lama, habis tujuan asal data harus dilapuskan. Jika tidak pesuruhjaya yang mengetuai Suruhanjaya Data Peribadi berhak menuntut perkara itu dilaksanakan.

Oleh itu katanya, seseorang individu yang mengesyaki datanya telah dimanipulasi atau digunakan di luar tempoh yang dibenarkan boleh meminta Suruhanjaya Perlindungan Data Peribadi membuat siasatan.

"Di samping itu orang ramai boleh merayu kepada sebuah tribunal yang akan ditadbir mengikut undang-undang khusus di bawah akta ini sekiranya mereka tidak puas hati dengan pengendalian sesuatu data itu", katanya.

Bagaimanapun, Rais berkata akta itu akan hanya terpakai di sektor swasta sahaja dan tidak kepada sektor awam memandangkan kerajaan mempunyai kumpulan datanya sendiri di setiap kementerian.

Kerajaan juga katanya telah mengambil langkah-langkah perlu bagi memastikan data peribadi seseorang itu tidak diceroboh.

"Undang-undang ini adalah berkaitan dengan matlamat kita supaya latar belakang elektronik yang menguasai kehidupan kita hari ini dapat memberi kesan terbaik menerusi perdagangan khususnya edagang dan eniaga. "Sekiranya akta ini diluluskan maka perdagangan komersial menerusi e-dagang dan e-niaga akan bertambah selain menjadikan Malaysia sebagai pusat perniagaan yang berasaskan ilmu dan juga elektronik di samping memberi jaminan keselamatan data yang berintegriti", katanya.

Beliau berkata satu kaji selidik sikap pengguna yang dikeluarkan oleh Visa International pada 2006 mendedahkan bahawa kecurian atau kehilangan maklumat peribadi atau kewangan merupakan kebimbangan utama di kalangan pengguna seluruh dunia dengan 64 peratus melahirkan kebimbangan terhadap kejadian itu.

Rais berkata butiran lanjut mengenai akta itu akan dibentangkan kepada orang ramai Oktober depan. BERNAMA

Artikel Sebelum

Polis ambil keterangan Wee

Artikel Berikut

SPRM siasat 4 Exco Selangor

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.