Polis jejaki 6 lelaki termasuk Datuk disyaki Ah Long - Semasa | mStar

Polis jejaki 6 lelaki termasuk Datuk disyaki Ah Long

KUALA LUMPUR: Polis sedang berusaha menjejaki enam lelaki termasuk seorang berpangkat Datuk, disyaki anggota satu kumpulan Ah Long, yang bukan sahaja mempunyai rangkaian dalam negara tetapi juga di beberapa negara jiran lain.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Datuk Seri Mohd Bakri Mohd Zinin berkata, kesemua lelaki terbabit berumur lingkungan 30 hingga 56 tahun dan dipercayai berada di Malaysia.

"Kumpulan terbabit merupakan 'kepala' bagi beberapa geng Ah Long yang lain termasuk di negara jiran.

"Bertindak atas laporan itu satu pasukan khas telah dibentuk dengan kerjasama antara Jabatan Siasatan Jenayah dan Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman bagi mengesan serta menumpaskan kumpulan itu hingga ke peringkat akar umbi," katanya kepada pemberita selepas Perbarisan Tamat Latihan dan Konvokesyen Inspektor Percubaan di Pusat Latihan Polis Kuala Lumpur (PULAPOL) hari ini.

Beliau berkata selain menggembleng tenaga di peringkat PDRM, polis turut berganding bahu bersama beberapa agensi berkaitan termasuk Kerajaan Tempatan bagi mengesan kumpulan itu.

"Polis turut menyiasat sama ada kumpulan ini berselindung di sebalik kegiatan asal mereka dengan menjalankan perniagaan lain bagi mengaburi mata polis," katanya.

Beliau bagaimanapun enggan mengulas lanjut pertanyaan sama ada anggota kumpulan Ah Long itu terdiri daripada ahli politik.

Mohd Bakri berkata polis masih belum dapat mengenalpasti jika kumpulan itu mempunyai kaitan dengan satu lagi kumpulan Ah Long, dikenali sebagai Kristal 9 yang terlibat mengurung, mendera dan merantai leher serta kaki tiga lelaki gagal membayar hutang di sebuah rumah kedai di kawasan Perindustrian Bukit Serdang, 27 Mei lepas.

"Kita tidak menolak kemungkinan kumpulan-kumpulan Ah Long yang ada mengenali antara satu sama lain, tetapi kita belum dapat pastikan sama ada mereka terlibat dalam kes mengurang tiga lelaki terbabit atau tidak," kata beliau.

Katanya polis akan terus menjalankannya operasi secara bersepadu bagi mengekang kekerasan serta jenayah yang sering ditimbulkan oleh geng Ah Long. "Kita akan tanganinya secara total," tegas Mohd Bakri.

Beliau meminta orang ramai yang pernah diugut oleh geng-geng Ah Long supaya tampil memberi maklumat kepada polis dan memberi jaminan bahawa polis akan mengambil langkah sepatutnya untuk memastikan keselamatan mereka tidak terancam.

"Kita dapat laporan ada individu yang pernah diugut dan diancam oleh genggeng Ah Long, namun apabila pihak polis mahu mengambil keterangan dari mangsa, mereka pula menolak dan enggan bekerjasama. Jika keadaan ini berlaku bagaimana kami mahu bawa geng-geng Ah Long ini ke muka pengadilan," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain