Juruukur saman dua doktor dan HUKM RM4.1 juta bagi kecuaian - Semasa | mStar

Juruukur saman dua doktor dan HUKM RM4.1 juta bagi kecuaian

SHAH ALAM: Seorang juruukur sebuah syarikat swasta hari ini memfailkan saman terhadap dua orang doktor di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) dan HUKM bagi kecuaian yang menyebabkan kematian isterinya semasa menjalani pembedahan di hospital itu pada 2007.

Ridzano Zainuddin yang mengetuai lima lagi defendan iaitu tiga anaknya Muhammad Ridzuan, 11, Muhammad Ridzauddin, 8, Nur Irdina Syaridza, 4, bapa mentuanya Mansor Abu Bakar, 61 dan ibu mentuanya, Asnah Khatib, 58, memfailkan saman itu di pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi di sini pada 3.05 petang melalui peguamnya Ismail Yahya.

Mereka menamakan perunding kanan pembedahan Prof Dr Jasmi Ali Yaakub sebagai defendan pertama, Dr Ng Swee Bean sebagai defendan kedua dan HUKM sebagai defendan ketiga.

Dalam penyataan tuntutannya, Ridzano, 38, mendakwa berlaku kecuaian semasa pembedahan isterinya, Ir Norhazimah Mansor, eksekutif kanan di Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd yang berumur 35 tahun pada masa itu di HUKM sehingga menyebabkan kematiannya di atas meja bedah pada 18 Dis 2007. Beliau menuntut ganti rugi am, ganti rugi tauladan dan ganti rugi khas berjumlah RM4.1 juta.

Bercakap kepada pemberita selepas memfailkan saman itu, Ismail berkata saman itu difailkan selepas dua tahun kerana mereka perlu mengambil masa untuk mengumpul fakta dan maklumat serta melakukan semakan silang dengan perunding bebas. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain