MCA bantah hasrat ambil alih pusat komuniti di Cheras - Semasa | mStar

MCA bantah hasrat ambil alih pusat komuniti di Cheras

KUALA LUMPUR: Kerajaan negeri pakatan pembangkang di Selangor dilihat mengundang kemarahan rakyat jika terus merampas serta mengambil alih bangunan dan premis milik Badan Bukan Kerajaan (NGO).

Presiden MCA Datuk Seri Ong Tee Keat berkata beliau menerima banyak aduan daripada orang ramai dan NGO mengenai bangunan dan premis mereka dirampas dan diambilalih oleh kerajaan negeri.

"Kalau inilah budayanya (merampas bangunan dan premis NGO), saya kira tidak lama lagi kerajaan negeri yang zalim akan tumbang," katanya pada sidang media yang diadakan bagi membantah hasrat kerajaan negeri mengambil-alih Pusat Giat Komuniti Yayasan Bakti Nusa di Cheras dekat sini, hari ini.

Ong berkata walaupun kerajaan negeri memberikan alasan bahawa tanah premis itu merupakan hak milik kerajaan negeri, tetapi pusat-pusat itu dibina sama ada melalui peruntukan NGO atau melalui bantuan kerajaan pusat dengan tujuan untuk kepentingan dan kemudahan rakyat.

"Saya hendak tanya, dulu bila NGO ini mengadakan program kemasyarakatan untuk kemudahan rakyat, mana mereka (pembangkang)? Sekarang pula apabila semua tempat menjadi pusat tumpuan aktiviti rakyat, mereka sengaja nak rampas dengan alasan ia akhirnya akan diberi kepada rakyat juga," katanya.

Ong juga turut mempersoal pendirian kerajaan negeri mengenai pembangunan lapang sasar golf di kawasan riadah Pandan Perdana yang dahulunya dikritik hebat oleh pembangkang sebelum menerajui kerajaan negeri Selangor.

"Dahulu mereka tidak bersetuju apabila ia hendak dikomersilkan jadi lapang sasar untuk golf tetapi apabila memerintah, malah apa yang mereka kritik dahulu, sekarang mereka sanggup teruskan tanpa ketelusan," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain