Kes liwat Anwar ditangguh jika rayuan tidak selesai - Semasa | mStar

Kes liwat Anwar ditangguh jika rayuan tidak selesai

PUTRAJAYA: Perbicaraan kes liwat Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dijadual pada 8 Julai depan akan ditangguhkan jika proses rayuan berhubung keputusan memindahkan kes liwat beliau dari Mahkamah Sesyen ke Mahkamah Tinggi masih belum selesai.

Mahkamah Rayuan yang bersidang hari ini menetapkan untuk menyambung prosiding rayuan tersebut pada pagi esok.

Panel tiga Hakim Mahkamah Rayuan yang diketuai Datuk Abdul Hamid Embong, bersama Hakim Datuk Wira Abu Samah Nordin dan Datuk Jeffery Tan Kok Wha menetapkan untuk menyambung prosiding pada pukul 10.15 pagi esok.

Hakim juga meminta pihak pendakwaan dan pembelaan menyediakan hujahan yang memfokuskan mengenai pertikaian kesahihan sijil pemindahan yang ditandatangani oleh Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail, pengesahan jaminan yang diberikan oleh bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi kepada isteri dan anak perempuan Anwar, doktrin keperluan serta sama ada wujudnya berat sebelah semasa proses pemindahan kes ini dibuat.

Bagaimanapun pihak pendakwaan, yang diketuai Peguam Cara Negara II Datuk Yusof Zainal Abiden dan peguam utama pihak pembelaan, Sulaiman Abdullah memberitahu mahkamah bahawa mereka perlu menghadiri perbicaraan permohonan untuk mendapatkan dokumen dan bahan bukti yang berkaitan esok di Mahkamah Tinggi.

Abdul Hamid bagaimanapun mengarahkan supaya hanya wakil bagi kedua-dua pihak untuk menghadiri perbicaraan itu.

Terdahulu dalam prosiding hari ini, Mohd Yusof berkata Anwar tidak perlu membuat rayuan terhadap perintah Mahkamah Tinggi itu kerana tempat kes ini dibicarakan tidak menjejaskan pertikaian terhadap tuduhan berhubung kes berkenaan.

"Ia hanya semata-mata soal tatacara, tempat ia dibicarakan bukan persoalannya," katanya.

Bagaimanapun Abdul hamid berkata: "saya tidak fikir apa yang dibangkitkan oleh pihak pembelaan ialah soal tempat ia dipindahkan, tetapi soal sama ada proses pemindahan itu berjalan mengikut proses yang betul ataupun tidak".

Anwar mencabar kesahihan sijil pemindahan yang ditandatangani oleh Abdul Gani kerana mendakwa Peguam Negara itu tidak boleh menandatangani dokumen itu kerana beliau masih disiasatoleh Badan Pencegah Rasuah yang kini dikenali sebagai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung laporan polis Anwar mengenai insiden "kes mata lebam".

Anwar dituduh meliwat bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan, 23, di Unit 11-5-1, Desa Damansara Condominium, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara antara 3.01 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun 2008.Ekoran itu, Anwar, 62, didakwa di bawah Seksyen 377B Kanun Keseksaan dan boleh dikenakan hukuman penjara selama 20 tahun dan sebat, jika sabit kesalahan.

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel