Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan tidak akan diberi kuasa mendakwa - Semasa | mStar

Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan tidak akan diberi kuasa mendakwa

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (SIAP) yang akan diwujudkan tidak akan diberi kuasa mendakwa kerana ia merupakan badan pemantau terhadap aduan orang ramai mengenai salah laku pegawai penguatkuasaan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata ini adalah kerana mengikut Perlembagaan, kuasa mendakwa terletak di bawah Jabatan Peguam Negara.

"Sekiranya ada perkara yang dilakukan pegawai penguatkuasa yang kita dapati ia satu kesalahan tata tertib, SIAP boleh siasat, kita tidak berhajat untuk memberi SIAP kuasa mendakwa," katanya ketika menggulung perbahasan Rang UndangUndang Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan 2009 di Dewan Rakyat di sini semalam.

Beliau berkata tidak timbul isu pertindihan kuasa di antara SIAP dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana SIAP hanya menerima aduan mengenai salah laku dan tatatertib pegawai dan bukannya menyiasat masalah berkenaan jenayah.

"Ini merupakan satu badan yang orang ramai merasakan kesalahan bukan jenayah, tiada elemen rasuah tetapi macam maki hamun orang ramai, tidak jalankan tugas...jenis ini yang diadukan kepada SIAP.

"Sekiranya ada orang bawa kes berbaur jenayah, kita serahkan kepada polis untuk siasat dan Peguam Negara untuk buat keputusan sama ada hendak dakwa atau tidak, kita tidak berhajat untuk ambil alih kuasa yang diwujudkan dalam SPRM dan Polis," katanya.

Mohamed Nazri berkata setiap aduan yang diterima akan dibawa kepada jawatankuasa disiplin badan penguatkuasa masingmasing dan jika tiada tindakan dibuat, SIAP akan mengadakan perbicaraan secara terbuka.

"Contohnya, orang mengadu kepada Polis bahawa seorang Koperal itu melakukan kesalahan tatatertib tetapi tiada tindakan, sebab itu orang boleh buat aduan kepada SIAP dan SIAP akan beri cadangan mengenai tindakan yang sesuai.

"Cadangan yang dibuat akan diketahui umum, seperti kita cadangkan pegawai itu dibuang, tetapi mungkin ada alasan lain mengapa dia tidak boleh dibuang tetapi digantung sahaja, kita kena dengar juga sebab ia pendengaran awam," katanya.

Persidangan Dewan disambung esok. BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain