Isu tukar agama: AG beri MP taklimat petang ini - Semasa | mStar

Isu tukar agama: AG beri MP taklimat petang ini

KUALA LUMPUR: Ahli-ahli Parlimen beragama Islam akan diberi taklimat oleh Peguam Negara petang ini berhubung tiga akta bakal dipinda bagi menangani isu-isu berhubung tukar agama yang menjadi perhatian sejak kebelakangan ini.

Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail dijadual memberi taklimat pada pukul 6 petang ini dengan dihadiri oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Mejar Jeneral (B) Datuk Jamil Khir Baharom.

Surat jemputan menghadiri majlis itu yang dinamakan sebagai Taklimat Pembentangan Rang Undang-undang Berkaitan Pemelukan Agama Islam telah diedarkan kepada anggota Dewan Rakyat pagi ini.

Ahli Parlimen Machang dari Pakatan Rakyat, Saifuddin Nasution Ismail berkata, jemputan agar mengambil dalam taklimat diedarkan hari ini.

"Berdasarkan makluman kad jemputan, saya difahamkan semua Ahli Parlimen beragama Islam dipanggil untuk mengambil bahagian dalam taklimat ini," kata beliau yang juga Pengarah Pilihan Raya Parti Keadilan Rakyat (PKR) ketika ditemui di lobi Parlimen.

Dalam pada itu, menurut beliau, ahli-ahli Parlimen PKR mengadakan perbincangan dengan Majlis Peguam manakala wakil rakyat PAS pula dengan Pusat Islam hari ini bagi mendapatkan input mengenainya.

Pertemuan antara wakil rakyat PAS dengan Pusat Islam berlangsung tengah hari tadi. Rang undang-undang berkaitan isu pemelukan agama Islam dijangka dibahaskan Rabu dan Khamis ini.

Baru-baru ini, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz berkata, ketiga-tiga rang undang-undang berkenaan akan dibentangkan pada sesi Parlimen yang bersidang sekarang.

Ketiga-tiga undang-undang tersebut ialah Akta Memperbaharui Undang-undang (Perkahwinan dan Penceraian) 1976, Akta Pentadbiran Undang-undang Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1993 dan Akta Undang-undang Keluarga Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1984.

Beliau berkata, draf mengenai pindaan tiga akta tersebut telah pun disediakan pada 2007 yang menyentuh hak jagaan anak, nafkah anak dan isteri serta pembahagian aset perkahwinan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Khir Toyo diarah keluar DUN Selangor

default image

Azmin terus desak rombak Exco

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

Artikel Lain