Kualiti udara di seluruh negara bertambah baik - Semasa | mStar

Kualiti udara di seluruh negara bertambah baik

KUALA LUMPUR: Kualiti udara di kebanyakan kawasan di seluruh negara bertambah baik dengan bilangan kawasan yang merekodkan Indeks Pencemaran Udara (IPU) baik meningkat berbanding petang semalam.

Jabatan Alam Sekitar (JAs) menerusi laman webnya memaklumkan bahawa sehingga pukul 11 pagi ini, 70 peratus atau 36 kawasan di seluruh negara mencatatkan IPU baik manakala 20 peratus lagi (15 kawasan) mencatat indeks udara sederhana.

Semalam catatan IPU menunjukkan 30 kawasan (58 peratus) mencatatkan udara baik manakala 21 kawasan (41 peratus) lagi mencatat indeks udara sederhana.

Kawasan yang merekodkan catatan IPU baik sehingga pukul 11 pagi ini termasuk di Johor Kota Tinggi dan Larkin Lama masing-masing menunjukkan catatan IPU 46, Kedah Bakar Arang, Sungai Petani (34) dan Langkawi (26), Melaka iaitu di Bandaraya Melaka dan Bukit Rambai masingmasing 37, Negeri Sembilan Port Dickson (50) dan Seremban (45), Pahang iaitu di Jerantut (27), di Perai, Pulau Pinang pula merekodkan indeks udara baik iaitu 48, dan di Sabah Tawau (33), Keningau (37) dan Kota Kinabalu (27).

Antara kawasan yang masih di peringkat kualiti udara sederhana termasuk Pasir Gudang (68) dan Muar (59), Johor, Nilai, Negeri Sembilan (53), di Perak Taiping (54) dan Seri Manjung (56) dan di Seberang Jaya 2, Perai Pulau Pinang pula merekodkan bacaan indeks 54.

Di Selangor pula, tiga kawasan menunjukkan kualiti udara sederhana iaitu di Pelabuhan Kelang (59), Shah Alam (52) dan Kuala Selangor (67) manakala Cheras, Kuala Lumpur pula menunjukkan catatan bacaan indeks sederhana iaitu 52. BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain