Biasiswa Nasional selaras dengan konsep 1Malaysia - Semasa | mStar

Biasiswa Nasional selaras dengan konsep 1Malaysia

KUALA LUMPUR: Langkah kerajaan memperkenalkan Biasiswa Nasional tahun depan yang berdasarkan sepenuhnya kepada merit adalah selaras dengan konsep 1Malaysia yang dicetuskan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, kata aktivis sosial Tan Sri Lee Lam Thye.

Dalam mengalualukan langkah itu beliau berkata, skim biasiswa yang adil dan saksama bukan sahaja dapat membantu pelajar berkenaan untuk merealisasikan potensi mereka sepenuhnya, tapi juga membolehkan harapan dan impian 1Malaysia mampu dicapai.

"Jika mahu Malaysia berjaya, ia perlu bergantung kepada kumpulan pelajar terbaik yang akan menjadi pemimpin negara dan menjadi aset yang paling penting," kata beliau yang juga Pengerusi Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Negara (Niosh) dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas pengumuman oleh Najib semalam bahawa kerajaan akan mewujudkan biasiswa khas yang dinamakan Biasiswa Nasional di bawah Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) tahun depan yang akan berdasarkan kepada merit sepenuhnya.

Najib berkata biasiswa akan diberikan kepada pelajar berkelayakan yang terbaik tanpa mengira kaum, selaras dengan keputusan Kementerian Pendidikan mengkaji semula pemberian biasiswa kerajaan.

Lee berkata pengenalan biasiswa itu akan dapat merealisasikan hasrat kearah melahirkan modal insan terbaik untuk 1Malaysia tanpa mengira kaum memandangkan pendidikan juga adalah kunci kepada kejayaan dan kesejahteraan negara.

Sementara itu, Timbalan Presiden MIC Datuk G. Palanivel, yang menyambut baik langkah kerajaan, berkata biasiswa itu merupakan satu kesungguhan Najib untuk merealisasikan konsep 1Malaysia.

"Ini akan dihormati dan disokong seluruh rakyat Malaysia, dan membantu mengetepikan kekangan pemikiran dan prejudis terhadap dasardasar kerajaan," katanya dalam satu kenyataan di sini.

Beliau berharap kerajaan akan memperkenalkan satu skim biasiswa kepada pelajar kurang berkemampuan tetapi mencatat kejayaan cemerlang dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Katanya kerajaan perlu memperkenalkan satu dasar bagi membantu setiap pelajar yang mempunyai masalah kewangan, mempunyai latar belakang menarik dan mencapai keputusan peperiksaan cemerlang.

Presiden Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Semenanjung Malaysia (KPPK), Hashim Adnan setuju bahawa ia adalah satu pendekatan positif bagi menjayakan 1Malaysia.

Beliau berkata kerajaan harus memberikan penekanan lebih kepada masyarakat luar bandar yang menghadapi kekangan dalam mendapatkan pendidikan dan adalah tidak adil untuk mereka bersaing berpandukan merit sahaja.

Setiausaha Agung Gabungan PersatuanPersatuan Pengguna-Pengguna Malaysia (FOMCA) Muhammad Sha'ani Abdullah berkata pemberian biasiswa berdasarkan 100 peratus merit ini baik tetapi kerajaan perlu mengambil kira aspek luar bandar dan bandar serta kewangan sesebuah keluarga. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.