Obama akan timbang penyerahan dua tahanan Malaysia di Guantanamo - Semasa | mStar

Obama akan timbang penyerahan dua tahanan Malaysia di Guantanamo

KUALA LUMPUR: Presiden Amerika Syarikat Barack Obama telah menyatakan kesediaan untuk mempertimbangkan permintaan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk membenarkan dua tahanan Malaysia di Teluk Guantanamo, untuk diserah kepada Malaysia serta menjalani hukuman di negara ini.

Isu tahanan Guantanamo serta beberapa isu lain seperti ekonomi, Kawasan Perdagangan Bebas (FTA), Iran dan Korea Utara adalah antara perkara yang disentuh dalam perbualan telefon antara Obama ketika menghubungi Najib malam ini.

Panggilan selama 20 minit itu bermula 9.10 malam, merupakan perbualan melalui telefon pertama antara Obama dan Najib, sejak berkedua-dua pemimpin itu memegang tampuk pemerintahan negara masing-masing.

Bercakap kepada Bernama selepas menerima panggilan itu, Najib berkata beliau telah menawarkan hasrat Malaysia untuk menerima kedua-dua tahanan itu bagi menjalani hukuman di negara ini.

Katanya Obama telah menyatakan akan merujuk permintaan Malaysia itu kepada pihak keselamatan Amerika yang berkaitan.

"Saya telah nyatakan (bahawa) kita akan tahan (jalani hukuman di Malaysia) tapi (akan) melayan mengikut norma-norma antarabangsa dan (secara) perikemanusiaan.

Dia (Obama kata) dia akan timbang. Dia alu-alukan (permintaan saya) dan (akan) rujuk perkara ini pada pihak keselamatan (di Amerika Syarikat)," kata Najib.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel