Mas Selamat tidak diekstradisi ke Singapura kerana keselamatan - Hishammuddin - Semasa | mStar

Mas Selamat tidak diekstradisi ke Singapura kerana keselamatan - Hishammuddin

KUALA LUMPUR: Tindakan kerajaan tidak mengekstradisi Ketua Wakalah Jemaah Islamiyah (JI) Singapura, Mas Selamat Kastari ke Singapura adalah berdasarkan penglibatan aktifnya yang mengancam negara dengan rangkaian-rangkaiannya (kumpulan militan) yang wujud di seluruh dunia termasuk di rantau ini.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata dengan penahanan Mas Selamat di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) selama dua tahun, dapat memastikan kegiatan aktifnya dan perhubungannya dengan kumpulan militan di rantau Asia dapat dikawal serta tidak mengancam Malaysia serta negara-negara jiran termasuk Indonesia dan Singapura.

Lagipun, kementerian itu juga mempunyai maklumat dan data mengenai Mas Selamat bagi membolehkan dia ditahan di bawah ISA, katanya semasa menjawab soalan tambahan Datuk Mohd Jidin Sahfee (BN-Setiu) pada persidangan Dewan Rakyat di sini hari ini. Mohd Jidin ingin tahu mengapa kerajaan bertindak menahan Mas Selamat di bawah ISA dan tidak menyerahkannya kepada kerajaan Singapura.

Hishammuddin berkata: "Saya tahu secara terperinci latar belakang Mas Selamat, perancangannya, rangkaiannya dan perhubungannya dengan kumpulan-kumpulan militan.

"Beliau telah dikenakan perintah tahanan di bawah ISA kerana kerajaan mendapati bahawa kegiatan itu bukan sahaja mengancam keselamatan negara kita tetapi dengan kedudukannya dan rangkaiannya turut boleh mengancam keselamatan negara jiran seperti Singapura dan Indonesia," katanya.

"Penyusupan masuk Mas Selamat ke negara ini telah membangkit semula ideologi ekstrimis dan percayalah (daripada) maklumat yang kita perolehi, ianya merupakan satu perancangan yang cukup serius," kata Hishammuddin.

Sementara itu, pada sidang akhbar di lobi Parlimen, Hishammuddin berkata tindakan kerajaan menahan Mas Selamat di bawah ISA turut mendapat pengiktirafan dari Singapura.

Selain itu, negara juga memerlukan kerjasama dengan Indonesia untuk siasatan lebih lanjut," katanya.

Memandangkan Mas Selamat terlibat dengan kumpulan militan di luar negara dan dalam negara, kerajaan pada masa ini sedang menyiasat mengenai kumpulan itu, katanya.

Beliau berkata " kita tak ekstradisikan adalah kerana kita bimbang ia akan menjejaskan ketenteraman negara selain tak mahu meletakkan rakyat dalam risiko tinggi."

Terdahulu, menjawab soalan asal Mohd Jidin yang ingin tahu pecahan jumlah mereka yang ditahan di bawah ISA sejak 2004, Hishammuddin berkata seramai 29 orang ditahan di bawah kesalahan pemalsuan dokumen, pemalsuan wang syiling RM1 (17), Kumpulan Jemaah Islamiyah (18), Kumpulan Darul Islam (17), Kumpulan Hindraf (lima orang), penyeludupan pendatang tanpa izin (seorang), gerakan pemisah selatan Thailand (tiga orang) dan agen perisikan asing (tujuh orang).

Hishammuddin berkata sehingga kini hanya tinggal 12 orang tahanan ISA di mana enam daripadanya adalah warga negara dan enam lagi warga asing. BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

Artikel Lain