Politik wang: Hasil siasatan babitkan pencalonan Ali Rustam dihalusi SPRM - Semasa | mStar

Politik wang: Hasil siasatan babitkan pencalonan Ali Rustam dihalusi SPRM

KUALA LUMPUR: Hasil siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung pencalonan Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam bagi jawatan Timbalan Presiden Umno sedang diperhalusi Bahagian Perundangan dan Pendakwaan badan tersebut. "SPRM ada menjalankan dua kes siasatan terhadap pihak-pihak tertentu yang dikatakan terlibat dalam pemberian wang rasuah dengan tujuan mencalonkan Datuk Seri Ali Rustam sebagai Timbalan Presiden Umno pada Persidangan Umno Bahagian Rendang yang diadakan pada 8 November 2008. "Kedua-dua kes siasatan telah diselesaikan dan kertas siasatan telah dikemukakan kepada Bahagian Perundangan dan Pendakwaan SPRM untuk keputusan dan arahan lanjut," kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz dalam jawapan bertulis hari ini. Ahli Parlimen Padang Serai (PKR) mengemukakan soalan tentang status kes rasuah melibatkan Ketua Menteri Melaka itu. Ali telah dilucutkan kelayakan bertanding jawatan Timbalan Presiden Mac lalu. Nazri berkata, satu lagi siasatan ialah terhadap tohmahan mengenai pemberian sogokan kepada Ketua Cawangan dan perwakilan Umno cawangan Rendang untuk menyokong dan mengundi Ali sebagai Timbalan Presiden Umno telah diputuskan tiada tindakan lanjut. Oleh itu, kes tersebut telah ditutup pada 25 Mei lalu, kata Nazri.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

Artikel Lain