Pemimpin Islam perlu bukti keupayaan untuk elak kecaman barat - Semasa | mStar

Pemimpin Islam perlu bukti keupayaan untuk elak kecaman barat

PUTRAJAYA: Para pemimpin di negara-negara Islam perlu membuktikan keupayaan pentadbiran khususnya ketika berurusan dengan pelbagai krisis dan konflik agar mampu menangkis segala tohmahan dunia barat.

Menteri Luar, Datuk Anifah Aman ketika mengulas situasi tegang yang melanda Iran ketika ini berkata adalah menjadi tanggungjawab pemimpin sendiri untuk menyatupadukan rakyat di bawah satu bendera.

Katanya pelbagai pihak yang mengecam kemenangan Mahmoud Ahmadinejad seharusnya menerima kemenangan itu dengan terbuka kerana ia adalah pilihan rakyat negara berkenaan.

"Kerajaan Malaysia ada mengutuskan ucapan tahniah kepada Ahmadinejad atas kemenangan besar beliau. Semua pihak yang mengecam kemenangan itu perlu menerima (kemenangan Ahmadinejad) kerana dia merupakan pilihan rakyat Iran sendiri," katanya kepada pemberita selepas menutup mesyuarat Konsul Kehormat di Pusat Konvesyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini hari ini.

Beliau berkata demikian semasa mengulas mengenai kecenderungan media barat menyiarkan laporan yang mengecam peribadi Ahmedinejad berikutan percanggahan pendapat antara beliau dan dunia Barat mengenai beberapa isu.

Ahmedinejad turut dikecam hebat apabila meneruskan program nuklearnya walaupun dikenakan sekatan oleh Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB).

Menurut Anifah pemilihan Ahmedinejad menggambarkan kehendak dan suara rakyat, justeru negara-negara lain tidak berhak untuk mencampuri atau mengkritik keputusan pilihan raya itu.

"Sebagai sebuah negara yang berpaksikan kepada sistem demokrasi, kemenangan Ahmedinejad disokong oleh Malaysia, tapi kerajaan tidak bercadang untuk mendesak atau memberi tekanan kepada negara-negara lain agar mengambil tindakan yang sama," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Pekerja keretapi Thailand adakan mogok

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain