Pemimpin Islam perlu bukti keupayaan untuk elak kecaman barat

PUTRAJAYA: Para pemimpin di negara-negara Islam perlu membuktikan keupayaan pentadbiran khususnya ketika berurusan dengan pelbagai krisis dan konflik agar mampu menangkis segala tohmahan dunia barat.

Menteri Luar, Datuk Anifah Aman ketika mengulas situasi tegang yang melanda Iran ketika ini berkata adalah menjadi tanggungjawab pemimpin sendiri untuk menyatupadukan rakyat di bawah satu bendera.

Katanya pelbagai pihak yang mengecam kemenangan Mahmoud Ahmadinejad seharusnya menerima kemenangan itu dengan terbuka kerana ia adalah pilihan rakyat negara berkenaan.

"Kerajaan Malaysia ada mengutuskan ucapan tahniah kepada Ahmadinejad atas kemenangan besar beliau. Semua pihak yang mengecam kemenangan itu perlu menerima (kemenangan Ahmadinejad) kerana dia merupakan pilihan rakyat Iran sendiri," katanya kepada pemberita selepas menutup mesyuarat Konsul Kehormat di Pusat Konvesyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini hari ini.

Beliau berkata demikian semasa mengulas mengenai kecenderungan media barat menyiarkan laporan yang mengecam peribadi Ahmedinejad berikutan percanggahan pendapat antara beliau dan dunia Barat mengenai beberapa isu.

Ahmedinejad turut dikecam hebat apabila meneruskan program nuklearnya walaupun dikenakan sekatan oleh Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB).

Menurut Anifah pemilihan Ahmedinejad menggambarkan kehendak dan suara rakyat, justeru negara-negara lain tidak berhak untuk mencampuri atau mengkritik keputusan pilihan raya itu.

"Sebagai sebuah negara yang berpaksikan kepada sistem demokrasi, kemenangan Ahmedinejad disokong oleh Malaysia, tapi kerajaan tidak bercadang untuk mendesak atau memberi tekanan kepada negara-negara lain agar mengambil tindakan yang sama," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain