Pekerja keretapi Thailand adakan mogok

BANGKOK: Beribu-ribu penumpang terkandas di seluruh Thailand selepas pekerja keretapi mengadakan mogok bagi membantah rancangan kerajaan menstruktur semula State Railway of Thailand (SRT) yang dibebani hutang.

Di bandar Hatyai, penumpang keretapi untuk laluan Bangkok-Butterworth dipindahkan ke beberapa buah bas sebelum meneruskan perjalanan mereka ke ibu negara Thai dan Butterworth, Pulau Pinang.

Ketua Perkhidmatan Pusat Selatan Thanongsak Pongprasert berkata semua kereta api yang beroperasi di empat wilayah di selatan telah pun menghentikan operasi sehingga dimaklumkan kemudian berikutan mogok yang diadakan itu.

"Lazimnya kami mengendalikan kira-kira 20 kereta api di selatan, termasuk untuk perjalanan ke Sungai Golok. Mogok itu akan menjejaskan kira-kira 10,000 penumpang, termasuk yang ingin pergi ke Butterworth dan Bangkok," katanya ketika dihubungi di Hatyai.

Ketua Kesatuan Pekerja SRT Sawit Kaewwarn, mengumumkan pada Isnin bahawa mogok itu akan diteruskan sehingga kerajaan membatalkan keputusannya untuk memisahkan agensi itu kepada dua bahagian.

SRT mengendalikan kira-kira 145 perkhidmatan di seluruh Thailand, sebahagian besarnya dari stesen Hualampong di ibu negara, membawa kira-kira 50,000 penumpang sehari.

Pada 3 Jun, Kabinet Thai meluluskan pelan penstrukturan semula untuk memisahkan SRT kepada dua syarikat, sebuah daripadanya menyediakan perkhidmatan landasan manakala sebuah lagi menguruskan asetnya.

Menurut laporan, SRT yang ditubuhkan pada 1951, tidak pernah mencatatkan keuntungan dan hutang semasanya pula berjumlah 69 bilion baht. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Artikel Lain