Haram ubah jantina Muhammad Nabil Mustaqim -Mufti Perlis - Semasa | mStar

Haram ubah jantina Muhammad Nabil Mustaqim -Mufti Perlis

KANGAR: Mufti Perlis Dr Juanda Jaya berharap Muhammad Nabil Mustaqim Rodzake, 10 bulan, yang dilahirkan tanpa alat kelamin dikekalkan jantinanya sebagai seorang lelaki.

Katanya mengikut hukum fekah, secara zahirnya bayi itu adalah seorang lelaki berdasarkan pengamatanya dan haram untuk mengubah jantinanya.

Sebelum ini, bapa bayi itu, Rodzake Namis, 35, berhasrat menukar jantina anaknya demi menjamin masa depannya apabila dewasa kelak.

Juanda yang ditemui di rumah keluarga bayi itu di Kampung Batu Lima, dekat sini, berkata, masalah baru akan dihadapi bayi itu jika jantinanya ditukarkan selain ia merupakan perbuatan yang diharamkan oleh agama Islam.

Katanya hasil ujian Asid Deoksiribonukleik (DNA) juga mengesahkan jantina Nabil adalah lelaki.

Bayi yang dilahirkan pada 10 Ogos tahun lalu di Hospital Tuanku Fauziah (HTF) di sini bukan sahaja tidak memiliki alat kelamin tetapi juga tidak memiliki ibu jari tangan kanan, telinga kanan dan cacat pada kelopak mata.

Ketika ditanya mengenai khunsa (mempunyai dua alat kelamin), Juanda berkata perkara itu perlu dilihat secara teliti dan dalam kes ini, bayi berkenaan bukanc dalam kategori itu.

"Sekiranya seseorang bayi dilahirkan sebagai khunsa, suatu tempoh diperlukan sebelum melihat organ sulit mana yang aktif sebelum ditentukan sifat dan kecenderungannya," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain