Kerajaan luluskan 338 permohonan bekas anggota PKM pulang - Semasa | mStar

Kerajaan luluskan 338 permohonan bekas anggota PKM pulang

KUALA LUMPUR: Kerajaan telah meluluskan 338 permohonan bekas anggota Parti Komunis Malaya (PKM) untuk pulang ke negara ini sejak perjanjian tahun 1989.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, proses kepulangan mereka adalah berdasarkan tawaran 'one-off' di bawah perjanjian untuk menghentikan peperangan antara kerajaan dan PKM yang ditandatangani pada 2 Disember 1989.

"Sepanjang tempoh tawaran itu, seramai 431 anggota komunis telah memohon untuk pulang ke negara ini dan daripada jumlah itu, 338 permohonan telah diluluskan setelah mereka mematuhi syarat-syarat yang dikenakan dalam perjanjian.

"Permohonan seramai 93 anggota komunis telah ditolak atas pelbagai sebab termasuk gagal mematuhi syarat-syarat yang ditetapkan dan masalah dari segi status kewarganegaraan.

"Daripada jumlah itu, terdapat juga permohonan yang ditarik balik atas kehendak pemohon sendiri," katanya dalam jawapan bertulis di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan Teresa Kok (DAP-Seputeh) yang meminta kerajaan menyenaraikan nama bekas anggota komunis yang dibenarkan pulang ke tanah air serta kriteria yang ditetapkan untuk tujuan itu.

Hishammuddin berkata, kerajaan tidak akan mendedahkan nama-nama bekas anggota komunis itu bagi mengelakkan sebarang kejadian yang memudaratkan mereka dan keselamatan negara berikutan kekejaman yang dilakukan komunis.

"Atas faktor yang sama juga, proses kepulangan mereka tidak akan diberikan sebarang publisiti," katanya.

Beliau berkata, di bawah perjanjian yang dimeterai itu, ahli-ahli PKM yang berhasrat pulang ke tanah air perlu memenuhi tiga syarat yang ditetapkan iaitu memaklumkan hasrat untuk kembali kepada pihak berkuasa dalam tempoh tidak lebih setahun daripada tarikh perjanjian, mengemukakan butir-butir berkaitan pemohon dan menjalani proses temu duga serta dokumentasi.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain