KPDNHEP kini Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan - Semasa | mStar

KPDNHEP kini Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan

KUANTAN: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna kini dikenali sebagai Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan.

Menterinya, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata perkara berkenaaan telah dipersetujui Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan kabinet pada mesyuarat jemaah menteri semalam.

"Perubahan nama kementerian itu berkuat-kuasa serta merta (semalam) dan kita dalam proses untuk menggunakan logo baru kementerian, satu pertandingan mencipta logo kementerian akan diadakan dalam tempoh terdekat ini," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Koperasi Bela Rakyat (KOBERA) peringkat negeri Pahang di sini hari ini.

Beliau berkata perubahan nama kementeriannya itu berikutan beberapa agensi berkaitan koperasi yang sebelum ini diletakkan di bawah Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi dan kini di bawah kementeriannya.

"Berikutan kementerian itu (Pembangunan Usahawan dan Koperasi) dimansuhkan, beberapa agensi di bawah portfolio kementerian sebelum ini dipindahkan ke kementerian ini, manakala yang berkaitan Pembangunan Usahawan diletakkan di bawah Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI)," katanya.

Agensi di bawah kementerian sebelum ini yang diletakkan di bawah kementerian itu ialah Perbadanan Nasional, Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM), Maktab Kerjasama Malaysia (MKM) serta pembangunan berkaitan francais dan vendor.

Mengenai KOBERA, Ismail Sabri berkata koperasi berkenaan bertujuan bagi menghapuskan kemiskinan tegar di samping mengurangkan kemiskinan keseluruhannya menjelang 2010.

"Sehingga 31 Mei 2009, daripada 576 kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN), sebanyak 111 KOBERA telah didaftarkan dan sebanyak 164 sedang dalam proses penubuhan. Di Pahang sahaja, daripada 42 kawasan DUN, tujuh telah didaftarkan, manakala tujuh lagi dalam proses ditubuhkan," katanya.

Bagi memastikan KOBERA dapat memulakan operasinya, kerajaan bersetuju memberikan bantuan sebanyak RM30,000 bagi setiap KOBERA untuk memulakan sebarang projek.

"Bagaimanapun mereka mesti mengemukakan perancangan atau pelan projek dan Suruhanjaya Koperasi Malaysia juga melantik seorang pengurus profesional yang dibayar gaji selama enam bulan oleh SKM bagi membantu menguruskan KOBERA di kawasan berkenaan.

Ismail Sabri berkata kerajaan juga mensasarkan sumbangan koperasi kepada KDNK negara adalah sebanyak lima peratus atau RM10 bilion menjelang tahun 2012.

"Ketika ini sumbangan koperasi kepada KDNK negara adalah sebanyak RM6.5 bilion atau 1 peratus sahaja, " katanya. BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain