Kerajaan perpaduan: Idea Hadi tak jelas cetus kekeliruan - Semasa | mStar

Kerajaan perpaduan: Idea Hadi tak jelas cetus kekeliruan

PETALING JAYA: Bentuk konsep kerajaan perpaduan yang disarankan oleh Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang antara parti itu dan Umno-Barisan Nasional (BN) masih belum dapat dilihat dengan jelas, kata para penganalisis politik.

Profesor Politik dan Pengajian Antarabangsa Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof. Dr. Mohamed Mustafa Ishak berkata, konsep itu masih belum dapat digambarkan secara jelas.

Namun buat permulaan, ia mungkin boleh dilakukan dengan mencapai kesepakatan dalam perkara-perkara asas terutamanya berhubung kepentingan Islam dan kaum Melayu terlebih dahulu.

"Hal ini selaras dengan agenda dan dasar kedua-dua parti (PAS dan BN) yang mahu melindungi kepentingan agama dan kepentingan Melayu demi kebaikan negara," katanya ketika dihubungi mStar Online.

Pada Muktamar Tahunan PAS ke-55 Jumaat lalu, Abdul Hadi menyarankan supaya kerajaan perpaduan diwujudkan antara PAS dan BN bagi menyelesaikan pelbagai isu termasuk masalah politik dalam negara secara menyeluruh.

Bagaimanapun, sekutu PAS dalam Pakatan Rakyat iaitu DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) menolak saranan itu dan meminta Abdul Hadi memberikan penjelasan mengenainya.

Mengulas lanjut, Mohamed Mustafa berkata, DAP dan PKR tentunya tidak bersetuju dengan saranan Hadi kerana ia membawa kepada satu kerjasama antara PAS dan Umno.

"DAP dan PKR paling takut jika PAS tinggalkan mereka kerana undi Melayu PAS yang banyak membantu mereka untuk menang dalam pilihan raya umum lalu," katanya.

Sementara itu, Pensyarah Sains Politik, Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan Universiti Sains Malaysia, Dr. Azeem Fazwan Ahmad Faruk berkata, Hadi perlu menerangkan dengan lebih jelas apa yang dimaksudkan dengan kerajaan perpaduan itu.

"Konsep tentang kerajaan perpaduan yang disyorkan beliau itu masih kabur.

"Perpaduan dari segi apa yang dimaskudkan? Adakah kerajaan campuran antara BN dan PAS atau BN dan Pakatan?

"Atau mungkinkah ia untuk mencari kesepakatan tentang isu-isu tertentu? Tiada siapa yang tahu dengan jelas kecuali Hadi sendiri," katanya.

Pendapat yang sama turut disuarakan Pensyarah Sains Politik Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof. Madya Dr. Ghazali Mahyudin.

Beliau berkata, penjelasan yang tidak jelas berhubung konsep itu akan membawa kepada interpretasi yang berbeza oleh pelbagai pihak.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.