Kes rasuah Norza disebut semula 19 Ogos - Semasa | mStar

Kes rasuah Norza disebut semula 19 Ogos

TEMERLOH: Mahkamah Sesyen di sini hari ini menetapkan 19 Ogos ini bagi sebutan semula kes rasuah membabitkan bekas Ketua Pemuda Umno Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur Datuk Mohamad Norza Zakaria dan ejennya, Halimi Kamaruzzaman.

Hakim Azuar Che Yusof menetapkan tarikh berkenaan atas permohonan pihak pendakwaan kerana ia masih belum menerima representasi bagi kedua-dua tertuduh daripada peguam bela mereka, Datuk Muhammad Shafee Abdullah dan Jahaberdeen Mohd Yunoos.

Kedua-dua pihak pendakwaan dan tertuduh tidak hadir di mahkamah kerana permohonan untuk penangguhan itu dibuat secara bertulis.

Mohamad Norza, 43, bekas anggota Majlis Tertinggi (MT) Umno, dituduh memberi suapan RM1,500 kepada Khadri Musa menerusi Halimi untuk diagihkan kepada perwakilan sebagai dorongan untuk mengundinya memenangi jawatan MT pada Perhimpunan Agung Umno Mac lepas.

Dia juga menghadapi satu lagi pertuduhan memberi suapan RM1,900 kepada Mohammad Anuar Yunus menerusi Halimi bagi tujuan sama. Kedua-dua tuduhan itu didakwa dilakukan di No 38, Pinggiran Tasik, Taman Bandar Temerloh pada 6.30 petang, 20 Jan lepas.

Halimi, 47, dari No 99, Lorong IM2/88, Taman Medan Mahsyur, Bandar Indera Mahkota, Kuantan, mengaku tidak bersalah terhadap dua pertuduhan memberikan suapan itu kepada Khadri dan Mohammad Anuar pada tarikh dan di tempat yang sama.

Mereka didakwa mengikut Seksyen 16(b)(A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 (Akta 694) dan jika sabit kesalahan boleh dipenjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang daripada lima kali ganda jumlah suapan atau RM10,000 atau mana lebih tinggi. BERNAMA

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

"Saya tak kenal wanita itu" - Issey