Syarikat saman Lembaga Pelabuhan Klang hampir RM148 juta - Semasa | mStar

Syarikat saman Lembaga Pelabuhan Klang hampir RM148 juta

KUALA LUMPUR: Sebuah syarikat memfailkan saman terhadap Lembaga Pelabuhan Klang (LPK) kerana gagal melunaskan hampir RM148 juta bagi bayaran khidmat nasihat kepadanya berkaitan projek Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ).

MegaWan Corporate Services Sdn Bhd telah memfailkan saman itu di pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi Sivil di sini melalui Tetuan Nik Saghir & Ismail, Isnin lepas.

Pernyataan tuntutan itu diserahkan kepada LPK hari ini dan salinan telah diberikan kepada media.

MegaWan menuntut supaya LPK menjelaskan bayaran sebanyak RM147,857,886, faedah pada kadar lapan peratus daripada tamatnya tarikh invois yang dihantar MegaWan kepada LPK pada 12 Sept 2008, kos dan relif-relif lain yang difikirkan wajar oleh mahkamah.

Dalam pernyataan tuntutannya, MegaWan mendakwa LPK telah melantik syarikat itu untuk menjadi penasihat korporat bagi membekalkan khidmat nasihat korporat kepadanya dan anak-anak syarikatnya melalui surat perlantikan bertarikh 15 Jan 2006.

Syarikat itu mendakwa telah memberikan khidmat nasihat kepada LPK bermula Dis 2005 dan telah menghantar surat beberapa kali kepada LPK untuk menuntut pembayaran, namun sehingga sekarang tiada bayaran dibuat.

Melalui surat perlantikan itu, MegaWan selain dipertanggungjawab memberi nasihat korporat kepada LPK dan anak syarikatnya, ia juga memberi nasihat dan menjalankan khidmat penstrukturan semula kewangan LPK untuk memudahkan rayuan ke atas syarat-syarat pinjaman daripada Kementerian Kewangan sebanyak RM4.632 bilion bagi projek PKFZ untuk kos pembelian tanah dan kos pembangunan infrastruktur PKFZ. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

Artikel Lain