Manek Urai: Mustapa dilantik Pengarah Pilihan Raya Kecil

KUALA LUMPUR: Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin akan menyelia persiapan Umno bagi menghadapi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) kawasan Manek Urai, Kelantan yang akan diadakan Julai ini.

Selain itu, Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan, Datuk Mustapa Mohamed dilantik sebagai Pengarah pilihan raya kecil DUN itu, kata Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Bercakap pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) Umno di sini hari ini, beliau berkata, Mustapa, yang juga Naib Presiden Umno dan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri akan bertanggungjawab mengenai operasi serta keputusan seharian pilihan raya kecil DUN Manek Urai.

Mengenai calon Barisan Nasional (BN) untuk bertanding bagi kerusi itu yang kosong berikutan penyandangnya Ismail Yaacob, 60, daripada parti PAS meninggal dunia akibat serangan jantung pada 22 Mei lepas, Perdana Menteri berkata: "Saya menunggu syor daripada Badan Perhubungan Umno Kelantan."

"Bila sampai masanya, kita akan umum. Ada masa lagi," katanya.

Ditanya mengenai kriteria calon yang dikehendaki, Najib berkata: "Kita tak tetap apa-apa kriteria, kita nak calon yang terbaik."

Suruhanjaya Pilihan Raya menetapkan 6 Julai sebagai hari penamaan calon dan jika ada pertandingan, pengundian akan diadakan pada 14 Julai ini.

Mengulas kenyataan Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin yang meminta penyokong Umno tidak mengundi pada pilihan raya kecil DUN Penanti pada Ahad ini, Najib berkata: "Ini bermakna apa jua tindakan yang akan dilakukan, ia adalah tindakan di peringkat individu."

"Pendirian kita ialah kita tak terlibat sama sekali," katanya.

Umno sebelum ini memutuskan untuk tidak terlibat sama sekali dalam pilihan raya itu. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain

Ibu Chef Zam meninggal dunia akibat pneumonia