Tujuh pertubuhan Cina jumpa TPM bincang isu PPSMI - Semasa | mStar

Tujuh pertubuhan Cina jumpa TPM bincang isu PPSMI

KUALA LUMPUR: Tujuh pertubuhan Cina akan mengadakan perjumpaan dengan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk membincangkan mengenai Pengajaran dan Pembelajaran Matematik dan Sains Dalam Bahasa Inggeris (PPMSI).

Kumpulan itu ialah Dong Zong (Persatuan Jawatankuasa Sekolah Cina Bersatu Malaysia), Jiao Zong (Persatuan Guru-guru Sekolah Cina Bersatu Malaysia), Hua Zong (Persekutuan Persatuan Cina Malaysia), Persatuan Tujuh Suku Kaum Utama, Persatuan Alumni Sekolah Cina Bersatu Malaysia, Persatuan Alumni Universiti Nanyang Malaysia dan Persatuan Alumni Graduan Taiwan Malaysia.

Presiden Dong Zong, Dr Yap Sin Tian memberitahu Bernama bahawa perjumpaan itu dijadual Selasa ini berikutan permohonan pertubuhan itu kepada Timbalan Perdana Menteri untuk mengadakan perjumpaan bagi membincangkan isu pendidikan.

Katanya pada perjumpaan itu, tujuh pertubuhan itu akan menyerahkan memorandum berhubung permintaan mereka supaya pengajaran matematik dan sains di sekolah rendah dijalankan dalam bahasa ibunda mereka.

Perjumpaan itu adalah yang pertama antara pertubuhan berkenaan dengan Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran, sejak memegang jawatan timbalan perdana menteri awal bulan lepas.

Sebelum ini, pertubuhan Cina terbabit telah memohon untuk mengadakan perjumpaan dengan Menteri Pelajaran sebelum ini Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein tetapi tidak sempat diadakan.

Jumaat lepas, Muhyiddin mengadakan perjumpaan dengan Gagasan Veteran Malaysia selepas pergerakan itu memohon mengadakan perjumpaan bagi memberikan pandangan mengenai dasar PPMSI.

Pergerakan itu antara lain memberikan pandangan bahawa Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia patut diajar sebagai bahasa daripada melalui pengajaran subjek seperti matematik dan sains. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

Artikel Lain