226 kes disyaki Influenza A (H1N1) di seluruh negara - Semasa | mStar

226 kes disyaki Influenza A (H1N1) di seluruh negara

KUALA LUMPUR: Bilik Pusat Kesiapsiagaan Krisis dan Bertindak Cepat (CPRC) Kementerian Kesihatan pada keseluruhannya menerima notifikasi 226 kes disyaki Influenza A (H1N1) dari seluruh negara, setakat ini.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican berkata Malaysia masih kekal dengan dua kes yang disahkan positif Influenza A (H1N1) pada 15 dan 16 Mei lalu manakala 224 kes lagi disahkan bebas daripada jangkitan penyakit itu.

"Bilik CPRC juga menerima 16 notifikasi kes yang dimasukkan ke wad isolasi di lima buah hospital rujukan Influenza A (H1N1) bagi tujuan penyiasatan iaitu 12 di Hospital Sungai Buloh, Selangor, masing-masing satu di Hospital Kuala Lumpur (HKL), Hospital Melaka, Hospital Tuanku Jaafar, Seremban dan Hospital Pulau Pinang," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Beliau berkata kesemua 16 kes itu disahkan bebas daripada jangkitan Influenza A (H1N1) oleh ujian makmal Institut Penyelidikan Perubatan (IMR).

Menurutnya, sehingga hari ini Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memaklumkan dua lagi negara melaporkan secara rasmi kewujudan Influenza A (H1N1) iaitu Honduras dan Russia masing-masing dengan satu kes, menjadikan jumlah negara yang terlibat kini 44.

"Kumulatif kes Influenza A (H1N1) adalah sebanyak 12,149 yang disahkan positif oleh ujian makmal iaitu peningkatan 156 kes berbanding hari sebelumnya," katanya dan menurutnya bagaimanapun jumlah kematian kekal 86 orang.

Dr Mohd Ismail berkata peningkatan itu dilaporkan di 11 buah negara iaitu Australia (dua), Brazil (satu), Kanada (86), Chile (lima), Costa Rica (enam), Itali (lima), Japan (27), Panama (tiga), China (tiga), Hong Kong (dua), Taiwan (satu), Peru (11) dan United Kingdom (lima).

Beliau berkata sehingga hari ini, seramai 18,052 individu yang tiba dari negara terbabit telah disaring dengan sebanyak tiga kes dirujuk ke hospital rujukan untuk pemeriksaan lanjut.

Setakat ini, katanya tiada kes penyebaran tempatan berlaku di Malaysia, bagaimanapun orang ramai dinasihatkan agar sentiasa mengambil perhatian serius terhadap situasi semasa penyakit itu. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain