Umno Perak laksana KPI yang ditentukan rakyat - Semasa | mStar

Umno Perak laksana KPI yang ditentukan rakyat

IPOH: Badan Perhubungan Umno negeri Perak akan mempunyai Indeks Prestasi Utama (KPI) dengan rakyat menjadi penentu keberkesanannya dalam usaha mengembalikan kekukuhan parti itu, kata Menteri Besar Datuk Dr Zambry Abdul Kadir.

Beliau yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri berkata KPI itu akan menjadi panduan kepada Umno mengenai perkara 'terlepas pandang' yang perlu diperbetulkan serta kedudukan Umno dalam konteks pandangan rakyat.

"KPI yang dimaksudkan itu bukan yang terlalu sukar. Ia adalah perkaraperkara asas yang menjadi perhatian rakyat. Sesetengah perkara itu ada yang kita terlepas pandang. KPI ini untuk memberi yang terbaik kepada rakyat," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan Exco di sini hari ini.

Beliau berkata KPI yang akan diwujudkan itu bagi memastikan setiap wakil rakyat serta setiap anggota jawatankuasa bahagian daripada Umno turun kepada rakyat untuk bekerja menyelesaikan setiap masalah yang dihadapi.

"Masalah yang paling besar kita hadapi ialah berhubung permohonan geran tanah. Terdapat beberapa kes di mana generasi kedua dan ketiga masih gagal mendapatkan hak milik. Kes-kes seperti ini adalah tanggungjawab kerajaan untuk diselesaikan," katanya.

Katanya langkah yang dibuat Umno ini bertujuan mengembalikan sokongan majoriti rakyat kepada Umno serta Barisan Nasional (BN) di Perak seperti yang pernah dilakukan oleh BN yang membawa modul kestabilan politik yang sangat baik sejak 52 tahun lepas.

Bagi peringkat kerajaan negeri pula, Zambry berkata prestasi KPI itu akan dipantau oleh sebuah jawatankuasa khas yang dipengerusikan oleh Setiausaha Kerajaan Negeri yang lebih menumpu kepada aspek penyelesaian masalah dan mempermudahkan setiap proses yang melibatkan pentadbiran kerajaan negeri.

"Ia termasuk menangani masalah mereka yang dihadapi semalam, ini mungkin perkara yang terpendam terutama dalam perhubungan dengan jabatan kerajaan yang (proses sesuatu perkara) terlalu memakan masa yang panjang. Ia mengurangkan kerenah yang membebankan rakyat," katanya.

Beliau berkata secara tidak langsung KPI berkenaan akan mempercepatkan setiap proses berkenaan yang melibatkan pentadbiran kerajaan negeri seperti permohonan geran tanah, hasil dan bantuan kewangan kerajaan. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain