PM kesal pembangkang tak hormati undang-undang

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Tun Razak berkata beliau kesal dengan kekecohan yang timbul di Dewan Undangan Negeri Perak semalam disebabkan tindakan pembangkang yang tidak menghormati undang-undang.

Perdana Menteri berkata kekacauan dan keadaan tegang itu tidak sepatutnya berlaku kerana demokrasi di Malaysia diamalkan dengan cara yang menghormati tatasusila dan prinsip berasaskan kepada peraturan dan undang-undang.

"Kalau kita tak suka pada apa-apa pun, kita tak boleh menekan pendirian kita sehingga menafikan hak orang lain. Masing-masing ada hak, kerajaan ada hak, pembangkang ada hak.

"Tujuan kita mewujudkan peraturan dan undang-undang ialah untuk menentukan bahawa sistem demokrasi di Malaysia ini berjalan dengan lancar dan dengan tertib," katanya kepada pemberita selepas merasmikan pameran pencapaian 10 tahun Muzium Kesenian Islam Malaysia di sini, semalam.

Majlis tersebut itu turut dihadiri bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim.

Najib berkata jika peraturan dan undang-undang tidak dihormati maka akan berlakulah keadaan yang mirip kepada undang-undang rimba dalam negara ini.

"Dan ini, sudah tentu merupakan satu perkembangan yang amat tragik, yang amat memalukan kita dan merupakan satu proses yang memburukkan imej Malaysia sebagai sebuah yang tahu mengamalkan demokrasi yang matang," katanya.

Ditanya jika tindakan tiga anggota Dewan Undang Negeri (ADUN) itu meninggalkan barisan pembangkang untuk menjadi ADUN bebas mengikut undang-undang beliau berkata: "Apakah yang dimaksudkan dengan tidak berperlembagaan itu?"

Katanya menukar parti adalah perkara biasa dalam sistem demokrasi berparlimen dan ia pernah dilakukan oleh Winston Churchill (bekas Perdana Menteri Britain) dan terbaru di Amerika Syarikat, seorang senator parti Republikan bertukar menjadi Demokrat.

"Ianya tidak salah dan bukannya tidak berperlembagaan dan bukan tak sah. Jangan lupa bahawa ada usaha untuk tubuhkan kerajaan pada 16 Sept yang lalu menggunakan prinsip dan kaedah yang sama, yakni, cuba memujuk 30 ahli Parlimen kita untuk menukar parti.

"Apakah itu bukannya sesuatu perbuatan yang boleh menimbulkan pertikaian. Jadi kalau kita anggap perkara itu boleh dilakukan, maka kenapa tidak tiga orang DUN itu menyokong Barisan Nasional," kata Najib.

Ditanya mengenai keengganan bekas Speaker DUN Perak V. Sivakumar mengosongkan kerusi selepas dilucutkan jawatan semalam, beliau berkata Sivakumar sepatutnya mengosongkan kerusi itu kerana beliau tidak lagi menjadi Speaker.

Kepada soalan lain, Najib berkata sebarang pembubaran DUN Perak dilakukan berdasarkan budi bicara Sultan Perak.

"Penentuan pilihan raya adalah budi bicara Sultan, itu hak mutlak Sultan, bukan kita boleh adakan pilihan raya sesuka hati. Kalau Tuanku kata tak perlu dibubarkan sebab kerajaan yang ada ini kerajaan yang boleh mentadbir, jadi tak perlulah pilihan raya.

"Jangan lupa kerajaan PAS dulu di Kelantan boleh bertahan dengan satu kelebihan kerusi. Kita ada tiga kerusi dan ini membolehkan kita mentadbir di Perak," kata Najib.

Beliau juga menjelaskan bahawa penahanan beberapa orang menjelang persidangan DUN itu adalah satu tindakan polis dan kerajaan tidak terlibat. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Artikel Lain