Penanti: Pemuda Umno diminta bersedia, tak timbul soal BN takut - Semasa | mStar

Penanti: Pemuda Umno diminta bersedia, tak timbul soal BN takut

KUALA TERENGGANU: Pergerakan Pemuda Umno bersedia menghadapi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) kawasan Penanti walaupun Barisan Nasional (BN) belum memutuskan sama ada bertanding atau sebaliknya pada pilihan raya itu.

Ketuanya, Khairy Jamaluddin berkata, Pemuda Umno Pulau Pinang telah diminta membuat persiapan awal ke arah pilihan raya kecil itu, yang akan diadakan pada 31 Mei ini.

"Dengan kata mudah, kita berada pada tahap bersedia menghadapi pilihan raya kecil itu. Kalau wisel ditiup, jentera kita akan terus bekerja," katanya selepas mengadakan mesyuarat pertama dengan Pemuda Umno Terengganu di sini hari ini.

Beliau berkata, pergerakan itu berpendapat tidak timbul soal berani atau takut bagi BN menghadapi pilihan raya kecil itu kerana ia diadakan bukan disebabkan perkara yang kukuh seperti wakil rakyat terbabit meninggal dunia, bankrap atau dikenakan tindakan undang-undang.

"Jadi apabila Dewan Tertinggi BN bermesyuarat seminggu lagi, kita kena pertimbangkan konteks tersebut di mana seolah-olah pilihan raya itu sebenarnya untuk memperlekehkan institusi demokrasi negara ini," katanya.

Pilihan raya kecil DUN Penanti diadakan berikutan peletakan jawatan Mohammad Fairus Khairuddin pada 16 April lepas iaitu kira-kira seminggu selepas beliau meletak jawatan sebagai Timbalan Ketua Menteri I Pulau Pinang.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 23 Mei ini sebagai hari penamaan calon dan 31 Mei sebagai hari pengundian, jika ada pertandingan.

Sementara itu, Khairy berkata, Pemuda Umno Terengganu mempunyai semangat kekitaan dan perpaduan yang tinggi serta tidak timbul langsung sebarang masalah.

Beliau berkata mereka telah berikrar berdiri teguh di belakang Presiden parti, Datuk Seri Najib Tun Razak dan kepimpinan negeri di bawah Datuk Ahmad Said.

"Saya cukup gembira dengan semangat yang ditunjukkan oleh Pemuda Umno Terengganu yang bersatu menjalankan tugas masing-masing dengan berkesan terutama bagi menghadapi pilihan raya umum akan datang," katanya.

Khairy berkata, beliau juga telah meminta Pemuda Umno Terengganu supaya melipatgandakan usaha untuk turun ke bawah bagi mendekati golongan belia melalui pelbagai teknologi terkini terutama internet.

Pada majlis itu, Khairy turut mengumumkan Saifulbahri Baharuddin sebagai Ketua Pemuda Umno negeri, Khazan Che Mat (Naib Ketua Pemuda), Apli Jusoh (Setiausaha), Rosli Nooral Azhar @ Hassan (Bendahari) dan Hisham Zubir (Ketua Penerangan). BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain