Keperluan tiga peperiksaan awam dikaji semula - Semasa | mStar

Keperluan tiga peperiksaan awam dikaji semula

KUALA LUMPUR: Kementerian Pelajaran sedang mengkaji keperluan diadakan tiga peperiksaan awam iaitu Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), Penilaian Menengah Rendah (PMR) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

"Kalau kita lihat daripada jumlah peperiksaan awam, adakah perlu kita adakan tiga peperiksaan awam sehingga ke SPM. "Di sekolah rendah (umpamanya), biasa kita lihat ibu bapa mengambil cuti menemani anakanak mereka menghadapi sesuatu peperiksaan.

"Adakah itu yang kita nak?," kata Timbalan Menterinya, Datuk Dr. Wee Ka Siong selepas melancarkan Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2009 dan Persidangan Kebangsaan Penerbitan Ilmiah 2009 di sini hari ini.

Wee berkata demikian apabila diminta mengulas mengenai langkah-langkah yang akan diambil dalam usaha kementerian itu mentransformasi dan merombak sistem pendidikan negara menjelang 2010.

Ditanya sama ada kementerian itu akan mengurangkan jumlah peperiksaan awam yang ada pada masa ini, Wee berkata, beliau tidak menolak kemungkinan jumlah peperiksaan awam itu mungkin dikurangkan.

"Kita akan melihat semua kemungkinan. Itu yang saya katakan kalau kita buat peperiksaan berpusat di sekolah bermakna kita akan kurangkan peperiksaan secara berpusat.

"Macam UPSR sekarang (penilaiannya) 100 peratus mungkin kurang pada 30 peratus macam itu, PMR 50 peratus dan SPM 70 peratus," katanya.

Wee berkata, kementerian itu juga sedang mengkaji semula pendekataan sistem pendidikan negara sama ada memberikan penekanan kepada proses pembelajaran atau pencapaian akademik serta kerja kursus dari segi kokurikulum.

"Kita akan nilai. Tidak (akan tertumpu) kepada satusatu peperiksaan sahaja," katanya.

Pada 3 Mac lepas, Menteri Pelajaran ketika itu, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, kerajaan akan mengambil dua pendekatan yang membawa kepada transformasi dan rombakan yang radikal kepada sistem pendidikan negara menjelang tahun 2010 bagi membolehkan ia sesuai dengan tuntutan semasa khususnya melibatkan murid sekolah rendah dan prasekolah.

Selain membangunkan sistem pentaksiran pendidikan kebangsaan (PPK) yang holistik untuk menilai bukan saja pencapaian akademik pelajar tetapi juga mengambil kira aspek intelek, rohani, jasmani, emosi dan secara bersepadu. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

Artikel Lain