Fungsi, agensi MEDC diserap ke 8 kementerian - Semasa | mStar

Fungsi, agensi MEDC diserap ke 8 kementerian

KUALA LUMPUR: Fungsi-fungsi dan agensi-agensi di bawah Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MECD) yang telah dibubarkan, akan diserapkan ke lapan kementerian lain.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata penyerapan fungsi-fungsi dan agensi-agensi tersebut akan terus memastikan peranan-peranan utama MECD sebelum ini akan terus diberi penekanan oleh kerajaan.

Ini khususnya bagi melahirkan masyarakat perdagangan dan perindustrian Bumiputera, memperluaskan dan mempercepatkan penglibatan Bumiputera dalam arus pembangunan ekonomi negara, membangun kawasan pertumbuhan baru dan memperkasakan koperasi, kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.

Dalam perubahan yang dilakukan, fungsi Pembangunan dan Penggalakan Sistem Francais dan Pembangunan Skim Vendor dipindahkan ke Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, katanya.

Beliau berkata Pembangunan Koperasi, Suruhanjaya Koperasi Malaysia dan Maktab Kerjasama Malaysia juga turut dipindahkan ke kementerian tersebut.

Sementara itu, Pembangunan Masyarakat Perindustrian Perdagangan Bumiputera, Institut Keusahawanan Negara (INSKEN) dan Bank SME dipindahkan ke Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri, jelas beliau.

Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) dipindahkan ke Jabatan Perdana Menteri, kata beliau.

Pusat Khidmat Kontraktor pula dipindahkan ke Kementerian Kerja Raya, tambah beliau.

Perbadanan-Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri, Perbadanan Pembangunan Bandar, Perbadanan Nasional Bhd dan Bank Rakyat pula dipindahkan ke Kementerian Kewangan, kata beliau.

Majlis Amanah Rakyat (MARA) dipindahkan ke Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, sementara Tabung Ekonomi Kumpulan Usahawan Niaga (TEKUN) pula ke Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, kata beliau.

Universiti Kuala Lumpur (UniKL) dan Malaysia-Japan University (MAJU) pula dipindahkan ke Kementerian Pengajian Tinggi, kata beliau.

MECD dibubarkan berikutan pelantikan anggotaanggota pentadbiran yang baru pada 10 April lepas. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

"Kami sudah beri yang terbaik" - Aidil

Almy Nadia lahir anak perempuan ketiga

Peng Soon, Liu Ying tinggalkan BAM