Pelantikan Najib raih sokongan di tiga pilihan raya kecil - Muhyiddin

KUCHING: Pelantikan Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai Perdana Menteri bakal membawa rakyat kembali menyokong Barisan Nasional (BN), kata Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam.

Beliau berkata perubahan kepimpinan negara telah memberi keyakinan kepada rakyat khususnya di kawasan Bukit Gantang, Bukit Selambau dan Batang Ai tentang kesungguhan kerajaan BN untuk membawa perubahan dan pembaharuan.

"Rakyat begitu bersemangat dan memberi sokongan penuh kepada pelantikan Najib kerana mereka menaruh harapan Perdana Menteri baru membawa negara mencapai satu tahap kemajuan yang lebih tinggi.

"Saya yakin dengan pelantikan Najib kita boleh meraih kemenangan bukan sahaja di Batang Ai tetapi di Bukit Gantang dan Bukit Selambau," katanya kepada pemberita di Hornbill Skyways hangar di sini hari ini.

Muhyiddin yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri berkata Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang menyertai semula Umno hari ini selepas keluar daripada parti hampir setahun lepas merupakan satu lagi faktor yang boleh memberi kelebihan kepada BN untuk memenangi pilihan raya kecil di Bukit Gantang dan Bukit Selambau.

Beliau berkata bekas presiden Umno itu bersama isteri, Tun Dr Siti Hasmah Mohamed Ali dan anak mereka Datuk Mokhzani yang kembali semula ke pangkuan Umno menandakan mantan Perdana Menteri masih mendukung perjuangan BN.

"Ini menandakan semangat perpaduan terjalin antara pimpinan tertinggi negara dan ia akan membawa angin perubahan besar di negara kita. Saya yakin ini akan memberikan kelebihan kepada BN untuk memenangi pilihan raya kecil kali ini," katanya.

Sebelum itu, Muhyiddin yang mengadakan lawatan ke Rumah Liam, Ulu Engkari dan Rumah Machau, Nanga Kumpang di Lubuk Antu berkata beliau yakin calon BN bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Batang Ai, Malcom Mussen Lamoh boleh meraih kemenangan.

Beliau berkata pengundi yang masih dahagakan pembangunan masih yakin hanya BN sahaja yang boleh menyediakan kemudahan dan infrastruktur kepada mereka.

"Pengundi sedar kalau pilih PKR, mereka tidak akan dapat sebarang bantuan kerana ia pembangkang yang tidak berkeupayaan. Saya yakin mereka mahu calon BN yang menjadi wakil rakyat di sini," katanya.

Muhyiddin berkata sokongan diberikan kepada calon BN amat mengalakkan kerana calonnya yang berkelulusan tinggi, mesra dan sedia berkhidmat sebaliknya calon Parti Keadilan Rakyat (PKR) merupakan calon lama yang "dikitar semula" dan tidak membawa sebarang pembangunan. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

12 ditahan sertai perhimpunan haram

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain