PNSB belanja RM1.7 juta untuk lawatan Khir Toyo ke Perancis, Morocco - Semasa | mStar

PNSB belanja RM1.7 juta untuk lawatan Khir Toyo ke Perancis, Morocco

SHAH ALAM: Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB) membelanjakan hampir RM1.7 juta untuk membiayai lawatan bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohd Khir Toyo dan beberapa pegawai kerajaan negeri yang lain ke Perancis dan Morocco pada tahun 2004. Senarai perbelanjaan itu termasuklah perbelanjaan isteri Mohd Khir, Datin Seri Zaharah Kechik, tiga anak mereka serta seorang orang gaji Indonesia.

Ketua Pegawai Operasi PNSB, Datin Khairiyah Abu Hassan mendedahkan perkara tersebut dalam siasatan yang dijalankan oleh Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan (Selcat) semalam.

Khairiyah berkata, berbanding pegawai lain, bekas Menteri Besar Selangor itu membelanjakan RM81,723, manakala RM366,000 dibelanjakan untuk membuat tinjauan sebelum rombongan rasmi tiba dan RM 2,300 dibelanjakan untuk membayar tiket kelas ekonomi pembantu rumahnya.

Bagi persinggahan Mohd Khir dan keluarga ketika transit di Dubai pula membabitkan perbelanjaan sebanyak RM10,000.

Dalam inkuiri terbabit, Khairiyah mendedahkan PNSB telah membelanjakan RM 750,000 untuk membiayai perbelanjaan Mohd Khir ke Amerika Syarikat pada Disember 2007 termasuk percutian ke Orlando Disneyland.

Sementara tambahan RM110,000 pula dibelanjakan oleh bekas Menteri Besar Selangor itu ketika tinggal selama tujuh malam di sebuah hotel terkemuka di Honolulu, Hawaii.

Dalam percutian tersebut, Mohd Khir dan keluarganya telah menaiki penerbangan kelas pertama.

Khairiyah menambah, Mohd Khir yang juga ADUN Sungai Panjang itu turut melawat Pantai Miami, Los Angeles dan Kennedy Space Center dalam lawatannya ke Amerika Syarikat.

Ketika ditanya mengapa lawatan tersebut diadakan ketika musim cuti persekolahan, Khariyah berkata, Mohd Khir yang juga PNSB telah memilih tarikh berkenaan.

Terdahulu, Pengerusi Jawatankuasa Selcat, Teng Chang Khim berkata, Mohamad Khir dan isterinya, akan dikenakan tindakan kerana gagal hadir untuk memberi keterangan pada sesi Pendengaran Awam Terbuka yang membabitkan isu Badan Amal dan Kebajikan Isteri-isteri Selangor (Balkis).

Selain digantung keahlian, elaun Mohamad Khir sebagai ADUN turut akan ditarik balik sementara isterinya yang menjadi bekas Yang Dipertua Balkis pula akan dikenakan tindakan undang-undang atas alasan melanggar perintah dewan.

Teng yang juga ADUN Sungai Pinang berkata, laporan polis tetap akan dibuat terhadap Mohamad Khir dan isterinya melalui Setiausaha DUN Selangor selepas tamat Selcat kerana Mohamad Khir dan isterinya gagal menghadiri sidang inkuiri tersebut.

Menurut beliau, tindakan akan diambil mengikut amalan dalam DUN Selangor, di mana jika ada mana-mana ahli yang telah melanggar hak dan kebebasan dewan dan mereka boleh didakwa oleh Jabatan Peguam Negara.

Mohamad Khir dan isteri adalah antara 11 yang dipanggil untuk memberi keterangan berhubung isu Balkis kepada Selcat.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

MMA cabar ego Zul Ariffin

'Rapunzel' tak potong rambut 28 tahun