'Saya tidak akan mengkritik pengganti saya' - Abdullah - Semasa | mStar

'Saya tidak akan mengkritik pengganti saya' - Abdullah

PERDANA Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi bersama pengarang media di Seri Perdana. Abdullah berkata beliau tidak akan campur tangan atau mengkritik penggantinya selepas melepaskan jawatannya.
PERDANA Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi bersama pengarang media di Seri Perdana. Abdullah berkata beliau tidak akan campur tangan atau mengkritik penggantinya selepas melepaskan jawatannya.

PUTRAJAYA: Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata beliau tidak akan mengkritik penggantinya, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak secara terbuka dalam usaha untuk membawa Malaysia sebagai sebuah negara maju.

"Beliau akan teruskan (dengan projek-projek)... Saya percaya (demikian)... Berdasarkan kepada asas kepercayaan bahawa jika anda melakukan sesuatu yang baik, kalau diteruskan akan membawa kebaikan yang bertambah.

"Saya tidak nampak sebarang alasan kenapa ia perlu dihentikan," kata Abdullah sebelum meraikan editor-editor akhbar arus perdana pada satu jamuan tengah hari di Sri Perdana di sini.

Bagaimanapun, menurut Perdana Menteri, Najib mungkin melihat adalah wajar untuk melakukan pengubahsuaian program apabila diperlukan.

Ditanya sama ada beliau akan berasa marah jika apa yang telah beliau rancang dan laksanakan tidak diteruskan oleh Najib seperti mana yang berlaku kepada bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sebelum ini, Abdullah berkata:

"Tak ada lah, Saya tak reti marah. Saya tak akan (marah)".

Abdullah berkata beliau meluangkan masa berjam-jam berbincang dengan Najib mengenai banyak perkara mengenai negara sebagaimana yang beliau pernah lakukan semasa dengan Dr Mahathir sebelum ini.

Perdana Menteri berkata beliau tidak akan mengkritik Najib dan akan memberi sokongan penuh kepada Najib kerana beliau sendiri mempunyai peranan untuk dilakukan sebagai Anggota Parlimen.

Ditanya adakah kemunculan bekas Tun Dr Mahathir pada perhimpunan Agung Umno Sabtu lalu meninggalkan kenangan yang tidak dijangkakan oleh beliau, Abdullah berkata:

“Ahli-ahli Umno lebih mengenali saya. Bila sudah tiba masanya, anda perlu pergi. Saya tidak meminta lebih. Tidak perlu ada majlis keraian.”

Abdullah berkata semuanya akan berlaku dengan cepat. Perkara itu bukan sesuatu yang signifikan.

Beliau juga menyifatkan keputusan pilihan raya umum 2004 dan 2008, masing-masing sebagai satu pencapaian cemerlang dan terburuk beliau.

Ditanya apakah hubungannya dengan Dr Mahathir boleh menjadi lebih baik jika kerajaan tidak membatalkan rancangan untuk membina "jambatan bengkok" bagi menggantikan Tambak Johor, Abdullah berkata beliau tidak mempunyai pandangan seumpamanya sebelum keputusan dibuat bagi menghentikan projek berkenaan.

"Kami perlu menimbangkannya... Saya tidak mempunyai prasangka sedemikian mengenainya... bahawa saya akan menghentikannya.

"Inilah satu isu yang dibentangkan di Kabinet berkali0-kali," katanya, dan menambah kata keadaan ekonomi dalam keadaan defisit pada ketika itu.

Abdullah berkata beliau tidak pernah menyesal mempromosikan keterbukaan dan kebebasan semasa pentadbirannya, tetapi beliau mengingatkan bahawa ada batasan dalam perkara itu.

"Semestinya ada batasan moral... atau anda akan melakukan banyak masalah... menimbulkan kekacauan. Semestinya ada kawalan kendiri."

Katanya semua orang harus berfikir sebelum menimbulkan sesuatu perkara secara terbuka kerana "semua orang ada perasaan, ada benda yang kita tidak patut timbulkan".

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain