Noh Omar bidas pembangkang anggap skim Tekun 'cekik darah' - Semasa | mStar

Noh Omar bidas pembangkang anggap skim Tekun 'cekik darah'

TAIPING: Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Noh Omar membidas pembangkang kerana menyifatkan skim pembiayaan Tekun Nasional bagi membantu usahawan dan peniaga kecil menyerupai peminjam wang haram yang "mencekik darah".

Tekun, katanya, adalah satu agensi di bawah kementerian itu dan telah membuktikan keupayaan membantu usahawan dan peniaga kecil melalui pembiayaan sehingga RM50,000.

"Ada pemimpin PAS menabur fitnah dalam kempen pilihan raya Bukit Gantang mengenai Tekun supaya rakyat membenci agensi itu.

Bagi pembangkang, apa sahaja usaha pembangunan yang berkesan dan sangat baik yang dilaksanakan oleh kerajaan Barisan Nasional untuk rakyat, dianggapnya perkara yang menyusahkan rakyat," katanya kepada pemberita pada penutupan majlis kementerian itu Bersama Pelanggan yang berlangsung selama tiga hari di Dewan Changkat Jering di sini malam tadi.

Noh berkata jika seseorang itu mendapat pembiayaan pinjaman Tekun sebanyak RM15,000, peminjam perlu membayar semula sebanyak RM18,000, dan bukannya RM30,000 seperti yang didakwa oleh pembangkang.

"Itu satu tuduhan supaya rakyat membenci Tekun yang kini sangat popular," katanya.

Noh berkata pembangkang akan melakukan perbuatan menghasut seperti itu apabila kerajaan melakukan sesuatu usaha untuk membantu golongan miskin, usahawan dan peniaga kecil.

Katanya Tekun sehingga kini telah menyediakan modal pusingan berjumlah RM1.2 bilion berbanding RM800 juta ketika mula ditubuhkan pada 1998.

Bagi tempoh 2009 hingga 2010 Tekundi peruntukkan RM200 juta termasuk RM50 juta di bawah pakej rangsangan ekonomi kedua dan barubaru ini Tekun turut mendapat tambahan RM6 juta lagi bagi menggiatkan usaha pembangunan dan membantu golongan sasaran.

Tahun lepas agensi itu memberi pembiayaan RM360 juta berbanding RM120 juta tahun sebelumnya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Najib mahu faham aspirasi semua kaum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Neymar terus kekal di PSG?