PDRM tambah dua Timbalan Ketua Polis, enam jabatan baru - Semasa | mStar

PDRM tambah dua Timbalan Ketua Polis, enam jabatan baru

KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan distruktur semula di peringkat Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, ibu pejabat polis kontinjen dan ibu pejabat polis daerah dan balaibalai polis.

Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan berkata penstrukturan semula itu turut membabitkan penambahan dua lagi jawatan Timbalan Ketua Polis Negara dan penubuhan enam jabatan baru kepada tujuh jabatan yang sedia ada.

Beliau berkata penstrukturan itu adalah sebahagian daripada usaha untuk memperkasakan PDRM dan ia akan dilaksanakan sebaik sahaja mendapat kelulusan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).

"Saya telah berbincang dengan Ketua Pengarah JPA dan Ketua Setiausaha Negara dan kertas kerja mengenainya telah dihantar kepada mereka. Jika tiada kekangan kita akan dapat laksanakannya dalam tempoh terdekat," katanya kepada pemberita di Pusat Latihan Polis Kuala Lumpur (PULAPOL) hari ini.

Beliau berkata penambahan dua jawatan Timbalan Ketua Polis Negara yang masih ditahap penelitian, penting untuk memastikan PDRM dapat merancang dan memfokuskan kepada usaha membanteras jenayah dengan lebih teratur. Seorang Timbalan Ketua Polis Negara akan bertanggungjawab terhadap operasi, seorang lagi pengurusan dan yang ketiga risikan, katanya.

Musa berkata tranformasi yang dicadangkan di semua struktur dan peringkat itu adalah wajar untuk menambahbaik keseluruhan pasukan polis.

Selain itu, tambah Musa, PDRM merancang untuk membina sebuah pusat latihan polis di setiap negeri.

"Dengan adanya pusatpusat latihan ini anggota kita boleh menjalani latihan intensif secara berterusan," kata Musa.

Katanya PDRM juga telah memohon kepada kerajaan untuk melengkapkan lagi kenderaan PDRM dengan sistem komputer bagi membantu operasi cegah jenayah. "Dengan adanya kemudahan ini anggota kita akan dapat bertindak dengan lebih cepat dalam mengesan sebarang kegiatan jenayah," tambahnya.

Katanya hari ini PDRM telah memperoleh 25 buah Kereta Peronda Polis (MPV) jenis Mitsubishi Evolution X (Evo10).

Selain itu sebanyak 426 buah motosikal Honda ST 1300 akan digunakan bagi mengiringi Yang diPertuan Agong, Perdana Menteri dan tetamu-tetamu kenamaan negara selain untuk digunakan sebagai penugasan kawalan trafik.BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain