Hakim Mahkamah Tinggi tarik diri dengar kes saman Speaker

IPOH: Pesuruhjaya Kehakiman Ridwan Ibrahim membuat keputusan untuk menarik diri daripada mendengar kes saman melibatkan Menteri Besar Perak, Datuk Dr Zambry Abdul Kadir dan enam anggota exconya terhadap Speaker Dewan Undangan Negeri Perak V. Sivakumar di Mahkamah Tinggi Ipoh.

Ridwan membuat keputusan itu dalam kamarnya setelah mengambil kira keputusan Mahkamah Persekutuan semalam yang mengarahkan agar kes saman Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin mencabar kesahihan pelantikan Zambry sebagai Menteri Besar Perak dirujuk semula ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur untuk didengar oleh Hakim Lau Bee Lan, kata Chan Kok Keong, seorang daripada peguam yang mewakili Sivakumar.

Zambry dan enam anggota exco itu memohon mahkamah mengisytiharkan bahawa keputusan Sivakumar menggantung dan melarang mereka daripada menghadiri persidangan DUN, masingmasing untuk 18 bulan dan 12 bulan, sebagai tidak sah dan terbatal.

Kes itu kemudiannya dipindahkan ke Mahkamah Tinggi Ipoh yang lain, dan Hakim Datuk Wan Afrah Wan Ibrahim, menetapkan 2 April ini untuk mendengar permohonan oleh Sivakumar itu. BERNAMA

Artikel Berikut

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain

Awas, jangan 'syok' sangat korek telinga!