Joseph Kurup kekal ahli Parlimen, tiada pilihan raya kecil - Semasa | mStar

Joseph Kurup kekal ahli Parlimen, tiada pilihan raya kecil

KOTA KINABALU: Presiden Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS), Tan Sri Joseph Kurup kekal ahli Parlimen Pensiangan selepas Mahkamah Persekutuan hari ini membatalkan keputusan Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu yang mendapati sebagai tidak sah kemenangan beliau tanpa ditandingi pada pilihan raya umum pada Mac tahun lepas.

Kurup memenangi kerusi itu pada hari penamaan calon selepas pengurus pilihan raya menolak kertas pencalonan Danny Anthony Andipai daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan seorang lagi calon.

Andipai kemudian mengemukakan petisyen bagi membatalkan keputusan itu dengan menamakan Kurup dan pengurus pilihan raya berkenaan, Bubudan OT Majalu, sebagai responden.

Dalam satu kes lain, Mahkamah Persekutuan menolak rayuan seorang pengundi bagi membatalkan keputusan Mahkamah Pilihan Raya yang mengetepikan petisyennya mencabar kemenangan calon Barisan Nasional Datuk Dr Yee Moh Chai sebagai Anggota Dewan Undangan Negeri Sabah kawasan Api Api juga pada pilihan raya umum 8 Mac tahun lepas.

Dr Yee, yang merupakan Menteri Pembangunan Sumber Sabah dan Timbalan Presiden Parti Bersatu Sabah, menewaskan calon Parti Keadilan Rakyat, Christina Liew, dengan kelebihan 174 undi.

Petisyen itu difailkan oleh Audrey Karen Barry yang mendakwa wujud unsur rasuah atau ugutan am oleh Dr Yee atau ejen-ejen beliau, termasuk mencetak dan menyebarkan risalah mengandungi kenyataan palsu dan hasutan.

Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Nik Hashim Nik Abdul Rahman mengumumkan keduadua keputusan itu.

Pada 12 Feb lepas, panel Mahkamah Persekutuan terdiri Nik Hashim, Tan Sri Alauddin Mohd Sheriff dan Datuk Arifin Zakaria, mendengar penghujahan daripada kedua-dua pihak dan menangguhkan sehingga hari ini untuk mengumumkan keputusan. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klinik tempat proses ubat diserbu

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain