Muthupalaniappan dakwa ada taktik kotor dalam pemilihan Presiden MIC - Semasa | mStar

Muthupalaniappan dakwa ada taktik kotor dalam pemilihan Presiden MIC

KUALA LUMPUR: Bekas naib presiden MIC Datuk M. Muthupalaniappan yang telah mengumumkan hasrat bertanding jawatan presiden parti itu, mendakwa terdapat beberapa pemimpin MIC menggunakan taktik kotor bagi menghalang cubaannya itu agar Datuk Seri S.Samy Vellu mengekalkan kerusi itu tanpa ditandingi.

Mereka ini, katanya, telah meminta beberapa ketua cawangan menandatangani borang pencalonan untuk Samy Vellu sedangkan ketuaketua cawangan ini telahpun menandatangani borang menyokong beliau, dan dengan itu, borang mereka ini dianggap tidak sah.

"Golongan ini berpendapat jika ketua cawangan menandatangani dua borang pencalonan, satu untuk saya dan satu lagi untuk Samy Vellu, maka pencalonan mereka akan dibatalkan, dan saya tidak akan mendapat 50 pencalonan untuk layak bertanding," katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Muthupalaniappan, 66, berkata niat golongan itu adalah untuk menjadikan pencalonannya tidak sah tetapi beliau mempunyai cara untuk menangkis cubaan itu.

Presiden MIC akan dipilih oleh 3,700 ketua cawangan di seluruh negara. Penamaan calon ialah 22 Mac ini dan pengundian ditetapkan pada 12 April.

Samy Vellu menjadi Presiden MIC sejak 28 tahun lepas.

Satu lagi isu yang dibangkitkan oleh Muthupalaniappan ialah langkah ibu pejabat MIC mengeluarkan dua set borang penamaan, satu mempunyai nama Samy Vellu dan satu lagi kosong.

Katanya borang yang ada nama Samy Vellu mudah diperoleh oleh ketua cawangan tetapi borang yang kosong hanya dikeluarkan selepas didesak dan dipujuk.

"Jika mereka keluarkan borang kosong, mereka takut ketua cawangan akan mencalonkan saya," kata Muthupalaniappan sambil mencadangkan agar borang berkenaan dikeluarkan oleh jawatankuasa pemandu pemilihan dan bukannya oleh ibu pejabat parti.

Beliau berkata taktik kotor tidak perlu diamalkan dalam pemilihan parti kerana jika ahli menyokong seseorang itu, mereka akan pasti mengundinya.

"Janganlah paksa orang memilih kita," katanya. Muthupalianappan juga menyangkal kenyataan setiausaha agung MIC Datuk Dr S. Subramaniam beberapa hari lepas bahawa borang pencalonan boleh diperoleh di semua pejabat MIC negeri.

"Saya telah periksa beberapa kali dan mendapati ia hanya ada di ibu pejabat. Kenapa sukar sangat nak keluarkan borang ini?" katanya.

Muthupalianappan berkata usaha beberapa pemimpin MIC untuk menghalangnya daripada bertanding meletakkan dirinya dalam keadaan yang amat sukar.

"Sekalipun jika saya dapat bertanding, saya yakin ada lagi muslihat golongan ini," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Umno mesti berubah - Najib

Klik

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

Artikel Lain