Rakyat Malaysia tidak perlu visa ke UK - Semasa | mStar

Rakyat Malaysia tidak perlu visa ke UK

KUALA LUMPUR:Kerajaan United Kingdom (UK) memutuskan untuk tidak mengenakan keperluan visa kepada pemegang pasport Malaysia, kata Wisma Putra malam tadi.

"Malaysia mengalu-alukan keputusan kerajaan UK itu dan amat gembira atas kerjasama serta bantuan yang diberikan pihak berkuasa UK dalam perkara ini," kata Kementerian Luar Malaysia dalam kenyataannya di sini.

Kenyataan itu berkata Malaysia akan terus memastikan tahap keselamatan yang tinggi di semua lapangan terbang antarabangsa untuk menghalang negara ini daripada menjadi pusat transit kepada pendatang tanpa izin yang ingin memasuki UK.

Malaysia juga akan terus mengenakan hukuman kepada mereka yang tinggal melebihi tempoh yang dibenarkan dan bekerja secara haram di UK serta meningkatkan kempen kesedaran kepada rakyatnya supaya tidak melanggar peraturan imigresen UK, kata kenyataan itu.

Kenyataan itu berkata usaha untuk membanteras aktiviti orang tengah dan penyeludup manusia akan dilaksana secara berterusan dan koordinasi antara semua agensi terbabit akan menjadi teras utama dalam melaksanakan usaha itu.

"Malaysia berharap akan dapat mempertingkatkan lagi kerjasama dalam bidang imigresen dengan pihak UK khususnya melalui Memorandum Persefahaman Kerjasama Imigrsen yang akan ditandatangani tidak lama lagi," kata kenyataan itu. BERNAMA

Artikel Sebelum

Permintaan MIC diyakini dapat reaksi positif

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Hakim dengar kes Nizar Rabu ini

default image

DVD seks muncul semula, Soi Lek disiasat

Klik

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.