SUPP terkejut Penolong Setiausaha Publisiti letak jawatan - Semasa | mStar

SUPP terkejut Penolong Setiausaha Publisiti letak jawatan

MIRI: Presiden Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP), Tan Sri Dr. George Chan hari ini mengakui terkejut dengan keputusan Datuk Dr. Soon Choon Teck meletakkan jawatan sebagai penolong setiausaha publisiti parti itu yang menurutnya merupakan jawatan penting dalam parti.

Bercakap kepada pemberita di sini hari ini, katanya, parti itu memerlukan banyak publisiti, terutama dalam memberikan penjelasan mengenai perancangannya untuk penstrukturan semula dan bagi menjadikan SUPP lebih menarik kepada golongan muda.

Jawatankuasa publisiti dan penerangan parti itu yang kini diterajui setiausahanya Datuk Alfred Yap, masih memerlukan banyak input daripada semua anggota, kata Dr. Chan, yang juga timbalan ketua menteri Sarawak.

Dr. Soon mengumumkan peletakan jawatan itu semalam di Sibu, menyatakan beliau tidak lagi dapat berperanan secara efektif dalam jawatan itu dan tidak gembira dengan layanan yang diterimanya daripada parti sejak dua tahun lepas.

Bagaimanapun, Dr. Soon yang juga Menteri Muda Kesihatan Awam Sarawak berkata beliau akan kekal sebagai anggota jawatankuasa kerja pusat parti itu.

Sementara itu, setiausaha penganjur SUPP, Datuk Peter Chin berkata, beliau secara peribadi berpendapat adalah menyedihkan Dr. Soon meletakkan jawatan kerana beliau merupakan antara pemimpin parti yang paling lama berkhidmat dalam jawatankuasa kerja pusat dan di cawangan Sibu.

Sambil menyatakan yang beliau memahami kekecewaan Dr. Soon mengenai hubungannya dengan pemimpin SUPP yang lain di Sibu, Chin, yang juga Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi persekutuan berkata, beliau berharap perkara itu tidak menjejaskan prestasinya sebagai wakil rakyat.

"Saya harap beliau akan terus berjuang untuk parti dan penduduk Dudong yang telah memilih beliau untuk berkhidmat kepada mereka (sebagai wakil rakyat)," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

PKNS taja lembu korban Bandar Tun Razak

Artikel Berikut

Tindakan SPRM tepati hasrat Umno

Artikel Berkaitan

default image

Mahathir: Sultan boleh disaman

default image

GALERI GAMBAR PERKEMBANGAN POLITIK PERAK

Lebih Artikel

Kedah kekal di persada Liga Super

PFA gantung jawatan presiden