MIC belum tetapkan tarikh pemilihan Presiden parti - Semasa | mStar

MIC belum tetapkan tarikh pemilihan Presiden parti

KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Kerja Pusat MIC (CWC) belum menetapkan tarikh pemilihan presiden parti, yang kemungkinan besar akan diadakan pada April atau Mei tahun ini.

Pengerusi jawatankuasa pemandu pemilihan Datuk K. Vijayanathan berkata, enam anggota jawatankuasa itu belum mendapat mandat daripada CWC untuk mengadakan pemilihan.

"Kami kini menunggu mandat daripada CWC. Kami tidak membuat keputusan mengenai tarikh. Kami hanya mempunyai kuasa untuk mengendalikan pemilihan berdasarkan undangundang kecil dan peraturan MIC," katanya ketika dihubungi Bernama.

MIC akan mengadakan pemilihan untuk kepimpinan tinggi parti itu tahun ini.

Pemilihan presiden dijangka pada awal tahun manakala pemilihan untuk jawatan lain timbalan presiden, tiga naib presiden dan 23 anggota CWC kemungkinan besar diadakan pada September.

Sehingga hari ini penyandang jawatan presiden Datuk Seri S. Samy Vellu, yang menerajui parti sejak 30 tahun lepas, mengumumkan beliau akan mempertahankan jawatannya. Bekas naib presiden MIC Datuk M. Muthupalaniappan turut menyatakan hasrat untuk bertanding jawatan itu.

Bagaimanapun, pertandingan untuk jawatan tertinggi parti masih tidak pasti kerana jawatankuasa disiplin MIC telah mengeluarkan notis tunjuk sebab kepada Muthupalaniappan kerana didakwa mengeluarkan kenyataan yang bertentangan dengan kepentingan parti.

Jawatankuasa disiplin belum membuat keputusan mengenai perkara itu.

Jika keanggotaan Muthupalaniappan dalam MIC digantung, beliau akan hilang kelayakan untuk bertanding dan ini akan memberi laluan kepada Samy Vellu untuk menang jawatan bagi penggal ke-11.

Vijayanathan, ketika ditanya sama ada Tan Sri M. Mahalingam, yang dipecat daripada jawatan bendahari agung parti oleh Samy Vellu tiga minggu lepas, akan digantikan dalam jawatankuasa pemandu pemilihan, berkata pemimpin veteran itu tidak perlu diganti.

"Kami ada lima yang lain dalam jawatankuasa, dan kami boleh membuat kerja. Kami boleh mengendalikan pemilihan presiden dan jawatan lain. Tidak ada masalah mengenai perkara itu," katanya.

Sementara itu, sumber memberitahu bahawa CWC telah menetapkan 9 Feb hingga 28 Feb untuk semua 4,600 cawangan MIC mengadakan mesyuarat tahunan dan pemilihan.

Ia juga menetapkan 7 Mac hingga 31 Mac untuk pemilihan bahagian.

Memandangkan pemilihan bahagian dijangka selesai hanya pada akhir Mac, pemilihan presiden dijangka diadakan selepas tarikh itu. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain