Hanya kuasa besar boleh selesai konflik Palestin - Najib

KUALA LUMPUR: Hanya kuasa besar dunia mempunyai pengaruh untuk menghentikan keganasan Israel di Palestin, namun hakikat itu tidak menghalang Malaysia untuk terus memberikan sokongan dan bantuan kepada rakyat Palestin, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Timbalan Perdana Menteri berkata, keadaan itu juga tidak menghalang Malaysia daripada mendesak bagi campur tangan antarabangsa untuk menamatkan krisis di Timur Tengah itu.

Beliau berkata, Malaysia juga akan terus menghimpunkan negara-negara Islam untuk mengutuk tindakan regim Zionis itu kerana isu itu bukan lagi merupakan isu Islam tetapi isu kemanusiaan.

"Pada hemat saya, kuasa-kuasa besar sahajalah yang boleh mendamaikan atau hentikan keganasan yang dilakukan oleh Israel (di Palestin). Selagi kuasa besar tidak menyekat Israel, selagi itulah mereka akan bermaharajalela.

"Apa pun kita mesti dapatkan bantuan kuasa-kuasa besar dan desak mereka untuk hentikan tindakan kejam Israel," kata Najib selepas mengunjungi Perdana Menteri Syria Mohammad Naji Otri yang sedang dalam rangka lawatan ke Malaysia, di sebuah hotel di sini, semalam.

Mengulas cadangan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi agar ditubuhkan pasukan misi pengaman Persidangan Pertubuhan Islam (OIC), beliau berkata ia tidak akan diiktiraf oleh Israel.

"Mereka (pasukan misi pengaman OIC) tidak akan diiktiraf oleh Israel. Sekarang ini jangan cakap pasal OIC, pasukan misi pengaman Pertubuhan Bangsabangsa Bersatu (PBB) pun dia (Israel) tak setuju.

"Ini menunjukkan mereka sangat degil dan tunjukkan kerakusan kuasa dan keangkuhan yang dahsyat. Ini adalah kuasa yang kita hadapi," katanya.

Mengenai gesaan memboikot produk Israel seperti disuarakan oleh ramai rakyat Malaysia yang bersimpati, Timbalan Perdana Menteri berkata negara tidak mempunyai produk dari Israel kerana tidak menjalin hubungan diplomatik dengan negara itu.

Mengenai kunjungan itu, Najib berharap kerjasama antara Malaysia dan Syria akan dipertingkatkan lagi, lebih-lebih lagi ini merupakan pertama kali Perdana Menteri Syria melawat negara ini.

"Perdana Menteri Syria amat teruja dengan perkembangan di Malaysia yang membanggakan. Malaysia boleh menjadi contoh di kalangan negara Islam," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain