Mangsa banjir di Pahang meningkat 2,514

KUANTAN: Jumlah mangsa banjir di seluruh Pahang meningkat kepada 2,514 orang pagi ini berbanding hanya 246 orang petang semalam.

Jurucakap Bilik Gerakan Banjir Ibu Pejabat Polis Kontinjen Pahang berkata daerah Kuantan mencatatkan jumlah mangsa banjir tertinggi iaitu seramai 1,386 orang, diikuti daerah Pekan seramai 919 orang.

Beliau berkata seramai 128 orang lagi dari daerah Maran diikuti Raub (48 orang) dan Cameron Highlands (33 orang).

Katanya sehingga pukul 8 pagi tadi sebanyak 26 pusat pemindahan dibuka di seluruh Pahang melibatkan 13 pusat pemindahan di daerah Kuantan, masing-masing empat di Raub dan Maran manakala tiga di Pekan dan dua lagi di daerah Cameron Highlands.

Di Kuantan, katanya antara kawasan yang terlibat dengan banjir ialah di Sungai Lembing, Panching, Jaya Gading, Kampung Pahang, Cendering, Kampung Jawa, Taman Tas dan Gambang.

Di Pekan, antaranya melibatkan kawasan Kampung Cenderawasih, Kampung Padang Rumbia, Kampung Penadah, Kampung Padang dan Seri Setia manakala di Raub melibatkan kawasan Batu Talam, Cheroh dan Pamah Kulat.

Katanya daerah Maran pula antaranya melibatkan kawasan Sungai Ketam, Luit dan Ulu Luit manakala di Cameron Highlands melibatkan kawasan Lembah Bertam, dekat Ringlet.

Setakat ini, jalan di km8 hingga KM12 Jalan Sungai Lembing-Kuantan; KM19 hingga 24 Jalan Pekan-Nenasi dan KM19 hingga KM24 Jalan Rompin-Nenasi masih ditutup kepada semua kenderaan.

Katanya terdapat dua kejadian tanah runtuh di daerah Cameron Highlands iaitu di Batu 49 Jalan Kampung TerlaKampung Raja dan Jalan Kampung Terla, Brinchang yang berlaku pagi semalam namun kerja-kerja pembersihan telah dilakukan sebelum dibuka semula petang semalam. BERNAMA

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain