Syor jadikan permainan layang-layang aktiviti kokurikulum sekolah - Semasa | mStar

Syor jadikan permainan layang-layang aktiviti kokurikulum sekolah

MELAKA: Permainan layang-layang dicadangkan dijadikan antara aktiviti kokurikulum di sekolah kerana permainan tradisi itu semakin dipinggirkan di samping mengelakkannya daripada pupus.

Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam berkata, bagi mengekalkan permainan tradisi berkenaan, minat terhadap permainan layang-layang perlu diterap bermula pada peringkat sekolah.

"Di sekolah ada juga aktiviti kokurikulum seperti permainan congkak dan gasing tetapi layanglayang tidak ada walau pun peminatnya ramai," katanya dalam teks ucapan yang dibacakan Speaker Dewan Undangan Negeri Melaka Datuk Othman Muhamad pada majlis perasmian Pesta Layang-Layang MalaysiaChina di Dataran Pahlawan di sini, hari ini.

Kira-kira 50 peserta melibatkan 100 jenis layang-layang dari Malaysia dan China menyertai pesta berkenaan.

Mohd Ali berkata, permainan layang-layang sekarang ini sudah diperkenalkan di peringkat antarabangsa dan delegasi Malaysia pernah mempertunjukkan permainan layang-layang di luar negara.

Kehadiran peserta dari China iaitu dari Nanjing dan Beijing memberi ruang kepada peserta tempatan untuk mendapat maklumat dan kemahiran terkini berkaitan ilmu dalam permainan layang-layang kerana difahamkan China memang mempunyai kemahiran dalam permainan itu, katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain