Najib: Syor wajibkan bukan Islam jalani ujian HIV dikaji - Semasa | mStar

Najib: Syor wajibkan bukan Islam jalani ujian HIV dikaji

PEKAN: Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak berkata, kerajaan akan mengkaji sama ada bakal pengantin bukan Islam turut diwajibkan menjalani ujian saringan HIV bagi mengelak penyakit itu merebak kepada pasangan dan anak-anak.

Timbalan Perdana Menteri berkata, ini kerana tiada kursus perkahwinan yang diwajibkan kepada pasangan bukan Islam seperti mana ia diwajibkan ke atas pasangan beragama Islam dengan ujian berkenaan dijadikan sebahagian daripada kursus perkahwinan.

"Kita akan kaji sama ada cadangan ini boleh dilaksanakan ataupun tidak kerana bagi masyarakat bukan Islam, tiada kursus perkahwinan yang diwajibkan seperti mana kepada orang Islam jadi kalau ini (ujian saringan HIV) nak diwajibkan, kita tidak tahu sama ada boleh dikuatkuasakan ataupun tidak," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan sumbangan kepada anakanak Setiausaha Kerja Umno Pahang Datuk Abdullah Rahmat yang terbunuh dalam kemalangan jalan raya pada 10 Disember lepas di Lebuh Raya Pantai Timur di kediaman allahyarham di sini, hari ini.

Menurut Najib, kajian itu perlu bagi mendapatkan maklum balas masyarakat terutama bakal pengantin pasangan bukan Islam sekiranya ujian saringan HIV turut diwajibkan ke atas mereka.

"Kita tidak tahu reaksi masyarakat terhadap cadangan ini," katanya ketika ditanya sama ada pasangan bukan Islam diwajibkan menjalani ujian saringan HIV sebagaimana pasangan Islam sebagai sebahagian daripada program praperkahwinan, mulai tahun depan.

Najib, yang juga Anggota Parlimen Pekan, berkata setakat ini tiada peruntukan undang-undang yang mewajibkan pasangan bukan Islam menjalani ujian saringan HIV berkenaan dan selalunya ujian dilakukan secara sukarela oleh mereka.

"Sekarang ini tiada peruntukan undang-undang dan ujian biasanya dilakukan secara sukarela, tetapi jika anda melihatnya daripada segi pandangan masyarakat serta pendapat individu yang berkenaan, terutamanya bakal pasangan, adalah untuk kepentingan mereka juga bagi mengetahui sama ada bakal suami, lazimnya pihak lelaki, sama ada mereka bebas daripada HIV atau tidak.

"Maka, pada masa ini saya fikir bagi orang bukan Islam, asasnya adalah untuk menggalakkan mereka secara sukarela untuk melakukan ujian dan saringan HIV," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain