Misi PM sebelum Mac reda ketegangan kaum - Semasa | mStar

Misi PM sebelum Mac reda ketegangan kaum

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata misi terakhirnya ialah untuk meredakan ketegangan kaum dan agama dalam sebuah negara pelbagai etnik seperti Malaysia sebelum melepaskan jawatannya.

Dalam satu temubual bersama Associated Press (AP, Perdana Menteri berkata pengecutan ekonomi antara majoriti kaum Melayu dan minoriti kaum Cina dan India adalah acaman terbesar yang dihadapi negara.

"Memandangkan saya akan bersara lebih awal dari yang telah dirancang, (penyusunan semula) hendaklah dilakukan dengan amat cepat," katanya yang akan menyerahkan kepimpinan negara kepada timbalannya, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak pada Mac depan.

Abdullah bersetuju untuk melepaskan jawatan empat tahun lebih awal sebelum penggalnya berakhir setelah menghadapi desakan daripada pelbagai pihak terutamanya selepas pembangkang membuat kejutan pada pilihanraya umum Mac lalu.

Keputusan pada pilihanraya itu menjadikan kuasa majoriti dua pertiga kerajaan Barisan Nasional (BN) hilang buat kali pertama dalam tempoh empat dekad.

Pembangkang berjaya memenangi hati kaum Cina dan India yang mendakwa mereka didiskriminasi dalam peluang pekerjaan, pendidikan dan cabang-cabang lain dalam kerajaan yang majoritinya ialah Melayu.

Malah mereka turut mendakwa hak keagamaan juga telah dirampas.

Kaum Melayu yang majoritinya ialah penganut agama Islam membentuk sebanyak 60 peratus daripada 27 juta penduduk negara ini bertanggungjawab mengawal kerajaan, badan kehakiman dan keselamatan negara.

"Saya berfikir bagaimana untuk mengendalikan isu hubungan kaum dan isu ketegangan agama yang disebabkan oleh banyak perkara yang berlaku.

"Umat Islam berfikir dari perspektif mereka, manakala yang bukan Islam juga berfikir mengikut perspektif mereka juga," katanya.

Umat Islam di Malaysia dikawal oleh undang-undang Syariah jika melibatkan keluarga dan peribadi.

Manakala kaum Cina, India dan kaum-kaum lain tertakluk di bawah undang-undang sivil.

Keadaan ini dipertikaikan terutamanya apabila melibatkan urusan menuntut mayat kaum India ataupun Cina oleh kaum keluarga jika si mati menukar agamanya kepada Islam secara rahsia.

Bagi umat Islam mereka dilarang untuk menolak kepercayaan dan mempersoalkan mengenai kebebasan beragama.

"Sesetengah orang (luar Malaysia) mentertawakan kita, tapi ini bukan satu perkara yang melucukan...ini adalah isu yang sangat-sangat serius," katanya.

Abdullah juga telah mengusulkan ke Parlimen untuk menubuhkan Suruhajaya Perlantikan Kehakiman bagi memastikan kebebasan hakim dan integriti terjamin.

Sebelum ini perlantikan hakim adalah di bawah bidang kuasa Perdana Menteri.

Malah beliau juga turut mengusulkan penubuhan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi membendung gejala rasuah.

Rang Undang-undang berkenaan telah diluluskan Dewan Rakyat semalam.

Bagaimanapun Abdullah berkata beliau tidak bercadang untuk menghapuskan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Namun katanya sebagai pemimpin negara, seseorang itu harus berhati-hati menggunakan perundangan tersebut.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain