Video Lingam: Permohonan batal hasil siasatan tidak dibenarkan - Semasa | mStar

Video Lingam: Permohonan batal hasil siasatan tidak dibenarkan

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi (Bahagian Rayuan dan Kuasa- Kuasa Khas) tidak membenarkan permohonan kebenaran semakan kehakiman bagi membatalkan hasil laporan Suruhanjaya Siasatan Diraja berkaitan rakaman klip video V. K. Lingam.

Keputusan itu diumumkan oleh Hakim Datuk Abdul Kadir Musa.

Beliau selesai mendengar hujahan-hujahan bantahan awal pada 28 Oktober lalu.

Abdul Kadir bersetuju dengan bantahan awal oleh Peguam Kanan Persekutuan Azizah Nawawi, yang mewakili suruhanjaya itu, bahawa keputusan suruhanjaya itu tidak boleh dikaji semula kerana ia bukannya satu keputusan yang tertakluk kepada Arahan 53 Peraturan 2(4) Peraturanperaturan Mahkamah Tinggi.

Panel lima anggota suruhanjaya itu mendapati klip video yang menunjukkan seorang peguam, Datuk V.K.Lingam, sedang bercakap dengan bekas Ketua Hakim Negara, Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim, mengenai pelantikan hakim, adalah tulen.

Suruhanjaya itu memperakukan agar tindakan sewajarnya dikenakan terhadap enam individu terdiri daripada Lingam, Ahmad Fairuz, jutawan Tan Sri Vincent Tan, setiausaha agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor, bekas Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad, dan seorang lagi bekas Ketua Hakim Negara, Tun Mohd Eusoff Chin, kerana salah laku.

Kecuali Dr. Mahathir, yang lain telah mengemukakan permohonan agar mahkamah mengadakan semakan bagi membatalkan keputusan suruhanjaya itu.

Peguam Kanan Persekutuan, Azizah Nawawi yang mewakili suruhanjaya itu sebagai responden membantah permohonan individu-individu terlibat yang ingin mendapat kebenaran semakan kehakiman bagi membatalkan sebahagian atau keseluruhan hasil laporan tersebut.

Mereka menamakan suruhanjaya tersebut yang terdiri daripada Tan Sri Haidar Mohamed Noor, Tan Sri Steve Shim Lip Kiong, Datuk Mahadev Shankar, Puan Sri Zaitun Zawiyah Puteh dan Profesor Emeritus Tan Sri Dr. Khoo Kay Kim sebagai responden.

Kabinet pada 16 Mei lalu memutuskan mendedahkan kepada umum isi kandungan laporan suruhanjaya itu yang mengesahkan rakaman perbualan telefon dalam klip video itu dibuat antara Lingam dan Ahmad Fairuz dan isi kandungan perbualan itu adalah benar.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain

Vardy catat rekod gol luar biasa EPL