Kecoh apabila mangsa tanah runtuh gesa ‘kolonel’ mohon maaf - Semasa | mStar

Kecoh apabila mangsa tanah runtuh gesa ‘kolonel’ mohon maaf

KUALA LUMPUR: Ketika Operasi mencari dan menyelamat (SAR) tragedi tanah runtuh Bukit Antarabangsa masuk hari kelima hari ini, berlaku satu lagi kekecohan apabila seorang mangsa menuntut permohonan maaf daripada Jabatan Perdana Menteri.

Mazlan Harris, penduduk Taman Bukit Mewah mendakwa salah seorang pegawai kerajaan dari jabatan berkenaan yang berpangkat ‘kolonel’ bersikap biadap kepadanya apabila mengatakan tindakan membeli rumah di kawasan tersebut adalah “bodoh” kerana dengan keadaan semulajadi.

“Bagaimana beliau sebagai pegawai kerajaan yang bertugas boleh bercakap begitu kepada mangsa seperti saya?

“Ini bukan masalah alam semula jadi tapi disebabkan tindakan manusia yang buat pembinaan dikawasan atas bukit ini,” katanya dengan nada marah hingga menarik perhatian orang ramai.

Kejadian itu berlaku ketika beliau hadir bagi membuat aduan di Pusat Khidmat ADUN di pusat operasi tragedi.

Jelasnya, tindakan tidak bertanggungjawab itu tidak wajar dikeluarkan kepada mangsa yang menghadapi tekanan sepertinya mahupun sesiapa jua.

Beliau yang tinggal di kawsan perumahan itu sejak 10 tahun yang lalu menyalahkan kejadian runtuhan yang meragut empat nyawa itu berpunca daripada pembinaan di kawasan bukit dibahagian atas rumahnya.

“Sepuluh tahun lalu masa kami beli rumah ini kerajaan beri jaminan tak akan ada pembinaan siatas bukit tersebut. Tapi sekarang banyak pembinaan dibuat, jadi siapa yang luluskan projek itu kalau bukan kerajaan?”ujarnya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan