Polis: Operasi kesan warga Sri Lanka berterusan

PUSAT pendaftaran sementara masuk keluar yang disediakan di kawasan tragedi ketika usaha digerakkan untuk memindahkan penduduk kawasan sekitar. - foto The Star oleh UU BAN
PUSAT pendaftaran sementara masuk keluar yang disediakan di kawasan tragedi ketika usaha digerakkan untuk memindahkan penduduk kawasan sekitar. - foto The Star oleh UU BAN
PUSAT pendaftaran sementara masuk keluar yang disediakan di kawasan tragedi ketika usaha digerakkan untuk memindahkan penduduk kawasan sekitar. - foto The Star oleh UU BAN

[DIKEMAS KINI, 8.30 malam] KUALA LUMPUR: Operasi mencari dan menyelamat (SAR) untuk mengesan seorang warga Sri Lanka yang dilaporkan hilang dalam tragedi tanah runtuh Bukit Antarabangsa masih diteruskan.

Ketika ditemui wartawan pukul 8 malam tadi, Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar berkata, pihaknya masih meneruskan operasi tersebut di sebalik keadaan berhujan.

Terdahulu beliau menyifatkan sebagai khabar angin "cakap-cakap" bahawa anggota polis dan tentera menceroboh masuk rumah yang dikosongkan di kawasan tanah runtuh Bukit Antarabangsa.

Beliau menganggap ia hanya khabar angin selagi tiada laporan polis dibuat.

"Jika betul ada tentera dan polis masuk ke rumah penduduk, buat laporan polis dan minta jangan sebarkan khabar angin, kerana kita tidak mahu operasi terganggu. Kita akan halusi laporan dan siasat," katanya kepada pemberita hari ini.

Beliau berkata, sehingga kini hanya enam laporan polis dibuat, lima melibatkan kes hilang harta benda manakala satu lagi laporan tidak puas hati mengenai ada pihak yang tidak berkaitan berada di kawasan itu.

"Laporan itu hanya dibuat oleh mereka yang rumah mereka terjejas akibat tanah runtuh dan bukan dari mereka yang rumah mereka dikosongkan," katanya.

Khalid berkata, polis akan meningkatkan kawalan di rumah-rumah yang telah dikosongkan dan di rumah yang terjejas akibat tanah runtuh yang berlaku pada pukul 4 pagi kelmarin dan meragut empat nyawa serta menimbus 14 banglo.

Beliau juga berkata, usaha untuk mengesan pembantu rumah warga Sri Lanka yang berusia 30 tahun giat dijalankan dan polis telah memaklumkan kepada Kedutaan Sri Lanka.

Wanita itu dilaporkan tidak dapat dikesan sejak kejadian tanah runtuh Sabtu lepas.

Khalid berkatam wanita itu telah berkerja dengan keluarga mangsa Dr N. Yogeswari selama enam tahun.

Yogeswari, 40, merupakan salah seorang mangsa yang terkorban.

Tiga lagi ialah akauntan Eng Yee Peng, 30, Shaiful Khas Datuk Shahrudin, 20, dan warga Indonesia Surinah, 30an.

Khalid berkata operasi hari ini menjadi lebih mencabar apabila hujan turun sejak awal pagi menyebabkan kerja-kerja mencari dan menyelamat terpaksa dibuat secara berhati-hati.

"Masih terdapat pergerakan tanah di kawasan tanah runtuh," katanya.

Operasi kesan 1 lagi mangsa diterus, laluan kedua dibina

KUALA LUMPUR: Operasi mencari dan menyelamat (SAR) diteruskan buat hari ketiga hari ini, di sebalik hujan lebat dan sambutan Aidiladha, bagi mengesan seorang rakyat Sri Lanka yang dipercayai tertimbus.

Bagaimanapun sehingga 3 petang tadi anggota SAR belum menemui sebarang petunjuk dari anjing pengesan dan sensor pengesan.

Usaha membina laluan kedua juga diteruskan dengan bantuan anggota tentera dan kakitangan Jabatan Kerja Raya.

Laluan itu bermula dari rumah bernombor 30 Taman Bukit Mewah dan disambung hingga kawasan Kondominium Impian Selatan, melibatkan jarak kira-kira 250 meter.

Warga Sri Lanka itu merupakan pembantu rumah kepada doktor haiwan, Dr. N. Yogeswari yang turut terbunuh dalam tragedi ini kelmarin.

Dia dilaporkan tidak dapat dikesan sejak kejadian tanah runtuh di Taman Bukit Mewah dan Taman Bukit Utama kelmarin.

Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar berkata, ekoran laporan polis yang diterima daripada seorang kenalan Dr. Yogeswari malam tadi, operasi mencari dan menyelamat mangsa kejadian tanah runtuh itu yang diberhentikan pukul 6.30 petang semalam dimulakan semula tiga jam kemudian.

Semalam pasukan SAR telah mengumumkan dua kali bahawa tiada lagi mangsa iaitu tengah hari dan sebelah petang.

Laporan kehilangan pembantu kerja itu merupakan petunjuk baru untuk meneruskan SAR.

Ikram melaporkan masih ada lagi pergerakan kecil struktur tanah dan segala operasi akan dihentikan segera jika keadaan merbahaya.

Tinjauan wartawan mStar Online di tempat kejadian mendapati jamuan Aidiladha turut diadakan, secara kecil-kecilan, untuk para petugas yang terlibat dalam operasi SAR.

Ia adalah tajaan pengurusan Hotel Concorde.

Ketika ditemui wartawan di tempat kejadian di sini sebentar tadi, Khalid berkata, operasi mengesan warga Sri Lanka itu ditumpukan di rumah banglo No. 1, Jalan Bukit Mewah di mana mayat Yogeswari dijumpai kelmarin.

"Operasi masih diteruskan hingga sekarang kerana walaupun tanpa petunjuk kerana memandang berat laporan tersebut," kata pada sidang media.

"Operasi kita tumpukan pada lokasi tersebut kerana percaya dia berada berdekatan dengan mangsa tersebut," katanya.

Sementara itu, beliau berkata, kira-kira 2,000 penduduk Bukit Antarabangsa masih terperangkap dan usahausaha sedang dijalankan termasuk membina laluan baru.

Kejadian tanah runtuh pada pukul 4 pagi kelmarin telah menimbus 14 banglo di kawasan itu dan meragut empat nyawa setakat ini yang terdiri daripada Dr Yogeswari, 40, akauntan Eng Yee Peng, 30, Shaiful Khas Datuk Shahrudin,20 dan warga Indonesia Surinah, 30-an.

Walaupun hujan lebat turun sejak awal pagi ini, penduduk Islam di sekitar tempat kejadian telah beramai-ramai turun untuk menunaikan solat Aidiladha di Surau Madrasah AdDinniah yang terletak 500 meter dari tempat kejadian itu.

Petang semalam SAR mangsa tanah runtuh dihentikan apabila pasukan penyelamat berpuas hati tiada lagi mangsa terperangkap di bawah runtuhan bangunan di situ.

Operasi itu dihentikan pada pukul 6.30 petang, kira-kira 38 jam selepas kejadian itu, yang menimbus 14 buah rumah banglo di Taman Bukit Mewah dan Taman Bukit Utama dan meranapkan sebahagian daripadanya.

Pemberhentian operasi SAR itu diumumkan Khalid petang semalam.

Keputusan itu dibuat setelah pasukan penyelamat mengesahkan bahawa cebisan daging yang kesan oleh anjing pengesan di bawah runtuhan bangunan di situ adalah bangkai seekor anjing peliharaan.

"Dengan ini tiada lagi mangsa yang terperangkap atau tertimbus dalam runtuhan tersebut," katanya.

Bagaimanapun, katanya pasukan bertugas terus membantu pemilik rumah yang terlibat dalam kejadian itu untuk mencari barangan dan dokumen penting di kawasan runtuhan rumah masing-masing.

Khalid berkata kerja-kerja mengorek tanah di kawasan tempat kejadian menggunakan jengkaut telah juga dihentikan.

Katanya, pergerakan tanah di kawasan terbabit masih berlaku tetapi ia adalah dalam skala rendah.

Malah petang semalam, Khalid turut meminta kira-kira 2,000 penduduk di empat kawasan penempatan di Bukit Antarabangsa supaya berpindah serta merta kerana kajian Institut Kerja Raya Malaysia (Ikram) dan Jabatan Kerja Raya (JKR) mendapati kawasan itu berisiko tinggi mengalami tanah runtuh.

Kawasan-kawasan itu ialah Kondominium Impian Selatan, Taman Bukit Mewah, Jalan 6A Taman Bukit Jaya dan Jalan 9 Taman Wangsa Ukay.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain