Tragedi kecai persiapan sambutan Aidiladha - Semasa | mStar

Tragedi kecai persiapan sambutan Aidiladha

KUALA LUMPUR: Mereka mungkin bersiap untuk balik kampung menjelang Hari Raya Aidiladha esok tetapi bagi satu keluarga, mereka hanya bersiap untuk menghabiskan masa di pusat pemindahan.

Bagi Zaliha Ngah, 38, beliau dan keluarganya bercadang pulang ke kampung halaman di Terengganu hari ini tetapi kejadian tanah runtuh di Bukit Antarabangsa, Hulu Klang, dekat sini, pada pukul 4 pagi tadi telah memaksa mereka membatalkan rancangan mereka.

Walaupun rumahnya tidak terjejas namum anggota penyelamat telah meminta mereka supaya berpindah demi keselamatan mereka.

"Pada mulanya, kami agak keberatan untuk meninggalkan rumah kami tetapi sedar kami tidak boleh memandu kereta kerana kedua-dua jalan keluar telah dihalang," katanya kepada Bernama di pusat pemindahan mangsa tanah runtuh di Sekolah Kebangsaan Hulu Klang, beberapa kilometer dari tapak kejadian.

Suaminya, Mohamad Faiz Matsuno Abdullah, 40, seorang jurutera dari Jepun, berkata kejadian tanah runtuh adalah kedua di kawasan kediamannya sejak tinggal di negara ini 13 tahun lepas.

Katanya, beliau menyaksikan kejadian pertama sekitar tahun 2000 apabila kawasan perumahan itu hanya mempunyai satu jalan akses.

Menurut salah seorang penyelaras pusat pemindahan tersebut, Mohd Mustafa Ghazanfar, 48 buah keluarga mangsa telah berdaftar di pusat itu tetapi hanya 10 orang sahaja yang tinggal di situ.

Beliau percaya ramai mangsa dari keluarga berada itu tinggal di hotel atau bersama kawan dan saudara mara sehingga keadaan reda.

Pusat itu menerima pelbagai bantuan kemanusiaan termasuk makanan, ubatan dan tilam sumbangan ahli politik, agensi kerajaan, sektor korporat dan badan bukan kerajaan.

Kejadian itu setakat ini mengorbankan empat orang dengan 93 diselamatkan dan satu masih hilang.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain

Anda boros? Apa kata cuba 5 cara ini