suria

Mangsa: "Dengar bunyi letupan pukul 3.45 pagi"

MANGSA kejadian tanah runtuh Bukit Antarabangsa, Datin Jamilah Mohd. Kassim ditenangkan oleh anggota keluarga di Hospital Kuala Lumpur. - foto The Star oleh AZMAN GHANI
MANGSA kejadian tanah runtuh Bukit Antarabangsa, Datin Jamilah Mohd. Kassim ditenangkan oleh anggota keluarga di Hospital Kuala Lumpur. - foto The Star oleh AZMAN GHANI
MANGSA kejadian tanah runtuh Bukit Antarabangsa, Datin Jamilah Mohd. Kassim ditenangkan oleh anggota keluarga di Hospital Kuala Lumpur. - foto The Star oleh AZMAN GHANI

[DIKEMAS KINI, 1.40 tengah hari] KUALA LUMPUR: Salah seorang mangsa kejadian tanah runtuh bukit Antarabangsa awal pagi ini, Hare Zainul berkata, beliau mendengar bunyi seperti letupan kuat ketika sedang mengikuti siaran televisyen kira-kira pukul 3.45 pagi tadi.

Katanya, ia disusuli dengan gangguan bekalan elektrik secara tiba-tiba.

"Saya rasa panik dan mengejutkan kesemua 10 anggota keluarga saya dan kami keluar guna pintu depan... apabila keluar, saya juga mendapati jiran-jiran pun sudah keluar.

"Mereka juga tidak tahu apa yang berlaku.

"Apabila saya membuka pintu pagar, saya nampak timbunan tanah runtuh di depan rumah saya," katanya ketika ditemui di tempat kejadian sebentar tadi.

Keluarganya tinggal di rumah mereka di kawasan itu, di Taman Bukit Mewah, sejak tujuh tahun lalu.

Hare, 35, berkata, ini merupakan pengalaman pertama bagi mereka di kawasan tersebut.

Hare menambah, ketika beliau sedang berbual-bual dengan jiran mengenai apa yang berlaku, rumah jirannya itu runtuh.

"Sebahagian rumah saya juga runtuh. Kemudian rumah jiran dan empat buah rumah yang lain jatuh keseluruhan.

"Tapi saya tidak tahu mengenai jiran-jiran yang lain kerana maklumlah pada masa itu semuanya mesti sedang tidur nyenyak," katanya.

Sebentar tadi, polis mengesahkan mangsa korban tanah runtuh di kawasan Bukit Antarabangsa, Hulu Klang dekat sini setakat ini ialah dua orang melibatkan seorang ibu dan anaknya.

Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar yang berada di tempat kejadian berkata 93 mangsa dalam kejadian tanah runtuh yang menimbus 14 buah banglo di Taman Bukit Mewah dan Taman Bukit Utama di kawasan Bukit Antarabangsa itu berjaya menyelamatkan diri.

LAGI KOMEN MANGSA

Seorang lagi saksi Hassan Saad berkata, beliau mendengar bunyi seakan-akan ribut dan diikuti dengan bunyi letupan sebelum kejadian tanah runtuh.

Hassan, 48, berkatam semasa sedang menonton televisyen di ruang tamunya pada pukul 4 pagi tadi, beliau tiba-tiba terdengar bunyi bagaikan ribut lalu menjenguk ke luar rumahnya dan melihat keadaan tenang dan pokok-pokok di situ tidak bergoyang.

Ahli perniagaan itu kembali menonton televisyen sebelum tiba-tiba terdengar bunyi seperti bom meletup dan terus bergegas ke luar rumahnya, dan melihat runtuhan tanah dari bukit menghempap rumah jirannya yang terletak di depan rumahnya.

Hassan berkatam beliau terus menjerit membangunkan keluarganya yang seramai 10 orang termasuk ibu mentua dan dua sepupunya serta jiran-jirannya supaya menyelamatkan diri.

Hassan yang tinggal di kawasan itu sejak 15 tahun lepas berkata ini adalah kejadian yang pertama kali berlaku di kawasan itu.

"Pada bulan lepas, lapan batang pokok tumbang di lereng bukit kira-kira 20 meter dari belakang rumah saya dan saya maklumkan kepada pihak Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ).

"Mereka telah datang dan memotong pokok-pokok itu. Saya ingat semua ok," katanya kepada pemberita di tempat kejadian.

BUNYI DENTUMAN

Sementara itu, Lian Wan Jian dari Taman Bukit Mewah berkata beliau terdengar dua bunyi dentuman yang kuat dan menyangka berlaku gempa bumi.

Pada masa kejadian, ahli perniagaan itu masih belum tidur tetapi isteri dan dua anak lelakinya sedang nyenyak tidur dan bunyi dentuman itu telah mengejutkan mereka.

Ketika membuka pintu rumah untuk menyelamatkan diri, Lian berkata beliau dan keluarganya ternampak pergerakan tanah yang menolak kereta hingga "terangkat" tinggi, dan merasakan rumah mereka bergerak ke arah rumah jiran.

Bagaimanapun, mereka sekeluarga dapat menyelamatkan diri tanpa sebarang kecederaan.

"Mungkin rumah kami di bahagian hujung, mungkin sebab itu kami dapat menyelamatkan diri," katanya yang ditemui di pusat penempatan mangsa di surau Addinniah, Taman Bukit Mewah.

Sementara itu, bapa mentua mangsa yang hanya mahu dikenali sebagai Chong berkata, menantu perempuan dan cucunya yang baru berusia dua bulan dijumpai mati tertimbus, sementara anak lelakinya setakat pukul 9 pagi ini masih dilaporkan tertimbus.

Chong berkata, malam tadi beliau telah datang melawat anak dan menantunya, dan kembali ke rumahnya pada pukul 11 malam tadi, dan awal pagi ini jiran anaknya telah menelefonnya dan memaklumkan rumah anaknya ranap.

KELAM KABUT

Keadaan di kawasan itu agak kelam-kabut dengan beratus-ratus penduduk di kawasan perumahan itu tidak dapat keluar kerana satu-satunya jalan menghubungkan kawasan itu telah dipenuhi dengan jengkaut, bomba, ambulans dan trak serta pasukan keselamatan yang terlibat dalam usaha mencari dan menyelamat.

Sementara itu, jalan di kawasan itu penuh sesak apabila penduduk di kawasan itu pula beramai-ramai cuba melarikan diri dari kawasan itu.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Bayaran pencen 15 Disember sempena Krismas

Artikel Lain