Menteri Dalam Negeri Mumbai letak jawatan - Semasa | mStar

Menteri Dalam Negeri Mumbai letak jawatan

MUMBAI: Menteri Dalam Negeri India Shivraj Patil hari ini meletakkan jawatan dengan mengambil tanggungjawab moral sepenuhnya atas persitiwa serangan bersenjata di 10 kawasan strategik di bandar raya ini sejak Rabu lepas, mengorbankan sekurangkurangnya 185 orang.

"Saya ambil tanggungjawab moral sepenuhnya atas serangan di Mumbai," kata Patil selepas menyampaikan surat peletakan jawatan kepada Perdana Menteri Manmohan Singh.

Patil, 73, dilantik sebagai Menteri Dalam Negeri pada 2004.

Sejak beberapa bulan lepas, menteri berkenaan menerima kritikan dari parti pembangkang dan rakyat terhadap tahap keselamatan dalam negara yang didakwa gagal membendung peningkatan kegiatan pengganas di negara itu.

Stesen televisyen India membuat spekulasi bahawa Menteri Kewangan P. Chidabaram atau Menteri Luar Pranab Mukherjee besar kemungkinan akan menjadi calon pengganti dengan Manmohan dijangka kembali mengisi portfolio Menteri Kewangan yang pernah disandang pada awal 1990an.

Populariti Patil sebagai menteri semakin pudar selepas beberapa bandar raya India seperti Ahmedabad, Bangalore, New Delhi dan Jaipur menjadi mangsa serangan pengganas baru-baru ini di mana ramai penduduk terbunuh. BERNAMA

Artikel Sebelum

Kredibiliti Anwar diragui - Taib Mahmud

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain